Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 23. března (VS ČR) - Výroba nedostatkových zdravotních roušek, kterou minulý týden zahájili ve věznicích Pardubice, Světlá nad Sázavou, Plzeň či Kuřim se rozjíždí i v dalších věznicích. Do boje proti šíření onemocnění COVID–19 se zapojily také vězněné osoby ve Vazební věznici Olomouc.

K šití bavlněných roušek má vazební věznice k dispozici dva šicí stroje typu hobby, na kterých se roušky předšívají, a jeden profi šicí stroj, který finálně roušky kompletuje. Stroje jsou využívány k šití jak odsouzenými muži v rámci brigádnické činnosti, tak odsouzenými ženami, které jsou pracovně zařazeny na pracovišti prádelna. Roušky budou určeny pro zaměstnance a vězněné osoby ve vazební věznici a dále pro rodinné příslušníky zaměstnanců. Do dnešního dne odsouzení vyrobili 380 ks roušek.
Roušky se šijí nyní například i ve Věznici Bělušice.  Třicet vězňů zde již ušilo ochranné pomůcky pro zaměstnance věznice a ostatní vězněné osoby nacházející se ve výkonu trestu v Bělušicích. Bavlněné roušky jsou určeny pro opakované použití a jejich kvalita je k nerozeznání od práce vyučené švadleny. Několik šicích strojů na výrobu roušek zapůjčili či věnovali zaměstnanci věznice. Do této aktivity jsou zapojeni i pracovně zařazeni odsouzení, kteří se této činnosti věnují ve svém volném čase.
Vě věznici Pardubice, kde výroba roušek minulý týden začala nyní přibyla i výroba ochranných plexi štítů pro zdravotníky. 
Některé věznice se ale potýkají s nedostatkem materiálu, a proto vyzývají ochotné dárce k poskytnutí materiálu na výrobu roušek či k zapůjčení šicích strojů, aby mohly výrobu ještě více rozšířit. 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X