Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 8. července (VS ČR) - Čtyři odsouzení muži z Věznice Horní Slavkov dokončují model Chrámu sv. Barbory, jednu z dominant Kutné Hory. Model v měřítku 1:25 o rozměrech zhruba 3 x 2 metry má železnou konstrukci, ostění modelu je vyrobeno z plastu a plexi, střechy a okna jsou z odlévací hmoty.

Model Chrámu sv. Barbory vyráběli odsouzení půl roku. Zakladatel dřevomodelářského kroužku ve věznici Radek Jirsa říká, co se bude dít s modelem dál: „Koncem července převezeme sv. Barboru do Mariánských Lázní. Tam si ji vezme do parády malířka Parku Boheminium, která náš model barevně dotvoří do finální podoby dle reálu. Po dokončení bude model Chrámu sv. Barbory instalován na připravené místo a stane se nedílnou součástí naučné expozice s modely významných českých a moravských architektonických památek v měřítku 1:25, kterou park představuje“.

Modelářská dílna vznikla v hornoslavkovské věznici v roce 2008 v té době jako volnočasová aktivita. První modely historických staveb byly pouze papírové. O dva roky později začala věznice spolupracovat s Parkem Boheminium v Mariánských Lázních. V tomto období se podařilo přesunout tuto aktivitu do komerční roviny. Vzniklo pracoviště MODELY, kde jsou odsouzení modeláři pracovně zařazeni.  

Sdílet článek

Facebook
Platforma X