Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 9. června 2021 (VS ČR) - V jedinečných prostorách Sboru českých bratří v Mladé Boleslavi oficiálně zahájil slavnostní vernisáží výstavu svých fotografií s vězeňskou tématikou prof. Jindřich Štreit.

 „Ze tmy ke světlu“ je název fotografického projektu, kterým chce Štreit představit službu vězeňských kaplanů při práci s vězněnými osobami a laické veřejnosti přiblížit specifické vězeňské prostředí. Štreit navštívil dvacet věznic. Zajímaly ho příběhy konkrétních lidí, i to, co se děje s odsouzenými po návratu z výkonu trestu. Průběžně fotografoval odsouzené i zaměstnance vězeňské služby.

Sám Štreit se v 80. letech minulého století ocitl po účasti na nepovolené výstavě ve vězení. „České vězeňství udělalo ohromný, nepopsatelný krok dopředu. Jsem vděčný za správný směr humanizace, kterým se české vězeňství vydalo. Vězeňství nemá být o represi, ale o výchově,“ říká Štreit.

Za realizaci projektu poděkoval autorovi i generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal: "S panem profesorem Štreitem se znám už dlouhá léta a vnímám ho jako osobnost, která je s vězeňskou službou neodmyslitelně spjata. Pan profesor je ve světě fotografie mezinárodně uznávaný umělec a já si nesmírně vážím toho, že si právě vězeňskou službu vybral pro mnohé své projekty."

Výstava je putovní, svoji premiéru měla v srpnu 2020 v prostorách Staroměstské radnice v Praze. Ze svých grantů ji podpořilo také Ministerstvo kultury ČR a Nadace ČEZ.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X