Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 28. listopadu (VS ČR) -Spolek Vězeňská duchovenská péče (VDP) v úterý oslavil na pražské Staroměstské radnici dvacet pět let od svého založení. Při této příležitosti bylo oceněno jedenáct dobrovolníků za svoji dlouholetou nezištnou službu lidem z okraje společnosti. Osobní poděkování a ocenění převzali z rukou generálmajora Petra Dohnala, generálního ředitele Vězeňské služby, a předsedy VDP Pavla Zvolánka.

„Jsem rád, že dobrovolníci a kaplani jsou již nedílnou součástí systému Vězeňské služby, podobně jako v jiných zemích západní Evropy,“ vyjádřil uznání a důležitost jejich služby Petr Dohnal ve svém proslovu. Zvláštní poděkování si vyslechli také zakladatel spolku a dlouholetý hlavní kaplan vězeňské služby Bohdan Pivoňka, který je již v důchodu, a jeho nástupkyně ve VDP Renata Balcarová, která spolek vedla šestnáct let. Záštitu nad akcí převzala radní hlavního města Prahy Milena Johnová, která se oslavy osobně zúčastnila a účastníky pozdravila.

Za Ekumenickou radu církví a Českou biskupskou konferenci vystoupili Daniel Ženatý a Jan Balík. V odpolední části přednášeli na téma „kategoriální pastorace v kontextu svobodné společnosti“ teologové Pavel Hošek a Tomáš Halík. Ke zdařilým oslavám výročí VDP zazněly melodie houslového virtuóza  Roman a Patočky, člena smyčcového Talichova kvarteta. Spolek sdružuje vězeňské dobrovolníky a kaplany ze třinácti církví. 

paz

Sdílet článek

Facebook
Platforma X