Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 25. října (MVS) - Ve středu 18. října proběhl v Senátu Parlamentu ČR již 12. ročník Koncertu 5 Tváří zdi. Jedná se o prestižní akci, která se koná ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR a pod záštitou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu ČR.  Koncert spojil v jeden čas na jednom místě různé “tváře” trestného činu a justice, které by se za jiných okolností vůbec nepotkaly. Letos se na půdě Senátu setkaly například rodiny a děti vězňů, ředitelé věznic, vězeňský psycholog či kaplani, zmocněnkyně pro lidská práva, další neziskové organizace, a to také ze zahraničí.

Ještě před začátkem samotného koncertu proběhlo pro zájemce v salónku Zaháňský modlitební setkání. „Jde o společné setkání, ztišení před koncertem, modlitba se zpěvem. Jde o to si uvědomit, že jsme tu se stejným cílem,“ vysvětluje František Marek Míček O. Praem, zástupce ředitelky MVS.

O hudební vystoupení letošního ročníku se postarala kapela Napořád v čele s hudebníkem, producentem Ondřejem Škochem. Důležitou součástí celého večera byly rozhovory na téma vězeňství. Pozvání k rozhovoru přijal vězeňský psycholog Václav Jiřička, který zdůraznil fakt, že odsouzení očekávají stejně jako pacienti od lékaře hlavně péči a porozumění.  O vězeňské praxi mluvili také zahraniční hosté z Prison Fellowship Německa a Nizozemska. O snaze upravit legislativu, která by byla více ve prospěch rodin a dětí vězňů, promluvila Klára Šimáčková Laurenčiková, zmocněnkyně pro lidská práva. O tom, jak prožívají odcizení od rodiče, který je ve vězení, promluvily samy děti, které mají tyto zkušenosti.

Překvapením večera byla premiéra písně Srdce za zdí. Ta vznikla právě na základě textů dětí vězněných rodičů. Básně vznikly v rámci workshopu na Andělském kempu. Píseň se dočkala již studiového nahrávání. Děti, které mají zkušenosti s odsouzením rodiče, také části textů samy rapovaly. Premiéra písně v provedení kapely Napořád a dětí všechny přítomné dojala. 

Na závěr večera vystoupil generální ředitel VS ČR Simon Michailidis, který připomněl letošní výročí 30 let fungování Vězeňské služby ČR v naší zemi.  „Vzájemná spolupráce s Mezinárodním vězeňským společenstvím se počítá již na roky. MVS působí větší či menší měrou téměř ve všech našich věznicích či vazebních věznicích. Jsme za tuto spolupráci velmi rádi a určitě ji vnímáme jako oboustranně přínosnou,” uvedl Simon Michailidis. Po skončení koncertu rozkrojil spolu s ředitelkou MVS Gabrielou Kabátovou slavnostní dort.

Cílem koncertu je nejen potkat se nad společným tématem a upevňovat vzájemnou spolupráci, ale také upozorňovat na důležité aspekty ve vězeňství, inspirovat se a podněcovat k další diskusi. 

více na  https://mvs.cz/reseni-zlocinu-ma-mnoho-tvari-ukazal-koncert-v-senatu/

Sdílet článek

Facebook
Platforma X