Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 9. listopadu (VS ČR) - Skončil další ročník akce Hromadné darování krve s Vězeňskou službou ČR. Letos přišlo darovat svoji krev či plazmu více než 300 zaměstnanců a příslušníků. Zhruba jedna třetina z nich byli prvodárci. Darování se zúčastnili kolegové ze všech věznic či vazebních věznic, z generálního ředitelství a Ministerstva spravedlnosti ČR v celkem 20 nemocnicích během 21 odběrových dnů.

Nejúspěšnější co do počtu našich dárců byl hned první ročník, který se uskutečnil v roce 2020. Tehdy většinu dárců tvořili prvodárci, kteří dnes již chodí krev darovat pravidelně. Každým rokem ale do odběrových míst touto akci přivedeme nové dárce, což nemocnice a odběrová centra velmi kladně oceňují. Hlavním záměrem tohoto projektu je plošně pomoci s aktuálním nedostatkem krevních zásob v České republice.  

Velmi často slýcháme veřejné výzvy odběrových center, aby lidé přišli darovat svoji krev. Ta hraje v současné medicíně nezastupitelnou a stále rostoucí roli a nelze ji uměle vyrobit. Nejvíce jí nemocnice spotřebují při léčbě těžkých úrazů, v rámci řady operací, či při léčbě otrav. Celoživotně ­jsou na ni odkázání například lidé léčení umělou ledvinou, nebo pacienti se zhoubnými nemocemi krve. Také léky vyrobené z krve jsou nezbytné pro nemocné s poruchami srážlivosti (např. hemofilici), léčbu poruch obranyschopnosti, nebo například léčbu popálenin.

S rozvojem dalších léčebných metod roste stále i potřeba krve získávané od dárců. Český červený kříž uvádí, že v průměru dostane každý občan za svůj život 4x krevní transfúzi a 12x preparát vyrobený z krve. Přitom v České republice v posledních letech nestačí počet nových dárců krve vyrovnat jejich úbytek daný věkem či nemocemi - např. v roce 2018 tak ubylo 15 tisíc dárců. Aby bylo »dost krve pro naše nemocné«, je třeba každoročně získávat 33.000 nových dárců krve (více).

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.