Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA  10. prosince (VS ČR) - Památku katolického kněze, pedagoga a reformátora vězeňství Františka Josefa Řezáče si dnes na pražských Olšanských hřbitovech připomněli zástupci Vězeňské služby ČR, Vězeňské duchovenské péče a další hosté. Řečníci, kteří vzpomněli na Řezáče svými příspěvky, letos akcentovali zejména Řezáčovu osobnost, charakter a pokoru, která provázela všechny jeho veřejné aktivity.  

Vedoucí kabinetu dokumentace a historie vězeňské služby Aleš Kýr uvedl, že Řezáč nebyl pro české kulturní prostředí 19. století významný jen jako reformátor vězeňství, ale stejně tak jako kněz, pedagog, spisovatel i politik. Vlastně tak naplnil několik lidských kariér, řečeno dnešní rétorikou, a v každé z nich se významnou měrou zapsal do rozvoje české společnosti, uvedl Aleš Kýr. Svůj život ale podřídil jednomu cíli, a tím byla všudypřítomná snaha o nápravu společnosti dobrem, dodal.  Náměstek generálního ředitele pro vzdělávání a odborné zacházení Simon Michailidis uvedl, že jakkoliv česká penitenciaristika těží z Řezáčova odkazu už bezmála dvě stě let, jeho odkaz nebyl dosud zcela naplněn a lze proto stále  z Řezáčovy práce a úsilí co čerpat.  
František Josef Řezáč postavil své vězeňské reformy na stejných principech, které fungují dodnes, a stal se vzorem nejenom pro českou penitenciární tradici, ale inspiroval i mnohé reformátory  v zahraničí.  František Josef Řezáč (1819 –1879) byl katolickým knězem, ale zároveň zaníceným pedagogem se silným sociálním a vlasteneckým cítěním, které ho později přivedlo i do politického života. Zločinnost považoval za společenské zlo, které je nutno překonávat šířením dobra.

 

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.