Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 15. dubna (VS ČR) - Vězeňská duchovenská péče (VDP) si v kostele U Jákobova žebříku v Kobylisích ve čtvrtek 11. dubna připomněla slavnostní bohoslužbou a následnou členskou schůzí spolku 30 let od svého založení v roce 1994. Mezi celou řadou pozvaných významných hostů nechyběli také samotní bývalí odsouzení, kteří na své dosavadní životní cestě museli čelit mnoha těžkostem a předsudkům a kteří jimi prošli jen díky pomoci kaplanů a dobrovolníků.

 Vyprávěli, s čím vším museli po opuštění vězení bojovat, jak těžké bylo zapojit se zpět do společnosti, kolik překážek a nástrah museli překonat, jak se učili postavit se k problémům čelem a nechtít řešit vše jednodušší cestou, tedy návratem do pohodlí věznice, a jak velkou pomocí jim byli právě duchovní, které potkali ve věznicích. Tato svědectví byla pro přítomné největším oceněním tohoto nejstaršího a největšího uskupení duchovenských pracovníků, dobrovolníků a kaplanů fungujících na ekumenické spolupráci již třicet let. 

Na děkovné bohoslužbě, kterou provázeli kaplani z Bělušic Radek Kuchař a Zdeněk Martasek, se zamýšlel nad biblickým textem o Božím uzdravení malomocného emeritní synodní senior evangelické církve Joel Ruml. Ke slavnostní atmosféře přispěla chválami zlínská kapela Sto osmdesát stupňů. Na slavnost ji pozval bývalý vězeň z Brna. Svým názvem ukazuje na obrácení se muzikantů k Bohu, tedy o 180 stupňů, které je potřeba pro skutečně smysluplný a Bohem naplněný život. 

 Spolku přišli popřát další úspěšná léta zástupci celé řady neziskových i státních organizací, biskupové Tomáš Tyrlík za Ekumenickou radu církví a Zdenek Wasserbauer za Českou biskupskou konferenci, generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis, ředitelka odboru trestní politiky Ministerstva spravedlnosti ČR Gabriela Slováková. Ti všichni se shodli na nezastupitelném významu duchovní péče ve věznicích. Předsedkyně spolku Kristýna Čobanová všem za jejich zájem a ocenění služby poděkovala.

Osobní zpovědi bývalých odsouzených, které formou rozhovorů vedl bývalý hlavní kaplan Vězeňské služby (VS) ČR Pavel Kočnar, předcházelo pod vedením současného hlavního kaplana Otto Brocha vzpomínání dvou předsedů a jedné předsedkyně spolku, a to zakladatele Bohdana Pivoňky, Renaty Balcarové a Pavla Zvolánka, na zdary či nezdary ve fungování a působení organizace.

Závěrečnou částí jubilea byla premiéra dokumentu o tzv. tichém oddílu v Pardubicích, který zpracovali a natočili Zdeněk Turek, současný tajemník spolku a dobrovolník z Oráčova, a Jiří Fišar z Generálního ředitelství VS. Tichý oddíl je projekt VS a VDP, jehož náplní je pobyt v tichu spojený s programem zaměřeným na sebepoznání a odpuštění a změnu životních postojů. Vychází z projektu „Retreat house“ (Útočiště ve vězení), který je realizován ve věznici v norském Haldenu.  Dokument byl přijat velmi pozitivně jak svým zpracováním, tak i obsahem.

Po dopoledním programu, ve kterém ještě zazněly  písně kaplana Ladislava Heryána, následoval oběd. Ten připravili studenti Střední odborné školy gastronomie v Čelákovicích. Odpoledne se uskutečnila členská schůze spolku, která zhodnotila minulé období, odsouhlasila hospodaření a potvrdila revizní komisi v osobách Bedřicha Marka, Jiřího Pavlána a Karla Kučery.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X