Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 14. července (VS ČR) - Rozsáhlou výstavu fotografií přední českého dokumentárního fotografa Jindřicha Štreita připravuje Vězeňská služba ČR spolu se spolkem Vězeňská duchovenská péče.  Fotografická výstava s názvem Ze tmy ke světlu zachycuje zcela originálním způsobem službu vězeňských kaplanů při práci s lidmi, kteří mají snahu napravit a změnit svůj život.
Projekt vznikal dva roky, během kterých Jindřich Štreit navštívil dvacet vězeňských zařízení a fotografoval zde nejen vězněné osoby, ale také kaplany, vychovatele, příslušníky sboru a další, kdo s vězni pracují.
Slavnostní vernisáž se uskuteční ve výstavních prostorách Staroměstské radnice 18.srpna 2020 a výstava potrvá do konce září. Již nyní o ni projevilo zájem více galerií z různých míst republiky. 
Záštitu nad výstavou převzali ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministr kultury Lubomír Zaorálek a arcibiskup olomoucký Jan Graubner. Jindřich Štreit sám považuje tuto výstavu za zásadní ve své dosavadní tvorbě. Nejen proto, že je to poslední výstava, která se uskuteční na Staroměstské radnici, kde jak autor dodává doposud neměl samostatnou výstavu, ale také proto, že toto téma jej velice oslovilo: „Pochopil jsem, že kaplani jsou ve vězení jsou velmi potřební a důležití. Mnohdy suplují psychology. Pomáhají lidem, kteří spáchali těžké zločiny, najít sebe samy. Rozebrat příčiny a hledat východisko. Považuji tento cyklus za velmi důležitý i pro společnost, která nemá představu, jak důležitá je role kaplana v opuštěnosti, s výčitkami svědomí a hledání nové cesty.“

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.