Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 25. července (VS ČR) – Vězeňská služba ČR a Český helsinský výbor podepsali memorandum, které se týká společného zájmu na podpoře ochrany ústavnosti a zákonnosti v podmínkách výkonu trestu odnětí svobody, výkonu vazby a výkonu zabezpečovací detence. Cílem tohoto memoranda je vytvořit podmínky ČHV pro zjištění objektivního stavu českého vězeňství zejména s důrazem na stav dodržování lidských práv odsouzených, obviněných a chovanců, soulad s Evropskými vězeňskými pravidly a pro případnou spolupráci při eliminaci systémových rizik v dané oblasti.

Již na začátku tohoto roku se uskutečnilo setkání generálního ředitele VS Simona Michailidise a předsedy Českého helsinského výboru Václava Vlka k aktuálním tématům spolupráce VS ČR a ČHV, kdy mj. prodiskutovali možnosti a podmínky návštěv a monitoringu dobrovolníků výboru ve věznicích, což je součástí právě podepsaného memoranda. Představitelé obou institucí diskutovali také o současné situaci v oblasti podpory rozvoje odborného zacházení s vězněnými osobami a vzdělávání odborných pracovníků ve vězeňství.

Český helsinský výbor, původně Československý helsinský výbor, byl založen v listopadu roku 1988, aby vedle občanské iniciativy zvané Charta 77 a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných sledoval dodržování a porušování lidských práv v tehdejší ČSSR. V současné době má ČHV 50 členů.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.