Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 20. července (VS ČR) - Ne ve všech věznicích dneska platí, že v nich sedí odsouzení pěkně v chládku. Toto rčení bezesporu splňuje bývalý hrad Mírov, kde je kamenné zdivo mnohde tlustší než jeden metr a působí tak jako přirozená klimatizace. Ve většině našich dalších vězeňských objektech se ale v těchto dnech také potýkáme s extrémními teplotami. Mimořádná opatření jsou proto přijímaná jak ve směru k zaměstnancům, tak k vězněným osobám a chovancům.

Většina kanceláří zaměstnanců a příslušníků není klimatizovaná. V některých věznicích proto vedení povolilo úpravu pracovní doby, kdy je možné přijít do práce před začátkem klasické pracovní doby a o to dříve odejít. Jinde přistoupili ke zkrácení pracovní doby za předpokladu splnění všech uložených úkolů a pokud to povaha práce či služby dovolí. Samozřejmostí je zajištění dostatečného pitného režimu.

Také vězněné osoby a chovanci mají navýšen pitný režim včetně minerálních ochranných nápojů. V ubytovnách odsouzených, v případě zajištění odpovídajícího pořádku a kázně, jsou v případě extrémních teplot povoleny úlevy vzhledem k odívání odsouzených. Na sobě tedy mohou mít nátělníky a krátké šortky. V případě zvýšeného počtu venkovních aktivit je navyšován interval sprchování. Odsouzení, kteří pracují na venkovních pracovištích, mají povoleny pokrývky hlavy, současně mají přizpůsobenu pracovní dobu tak, aby tyto činnosti nevykonávali v době nejvyšších teplot.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.