Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 10. srpna (VS ČR) – Nová vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková navštívila Věznici Světlá nad Sázavou. Jednalo se o první návštěvu vězeňského zařízení, kterou zmocněnkyně ve své funkci absolvovala.

Vzhledem k faktu, že Šimáčková Laurenčíková dříve zastávala funkci předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte, detailně se zajímala o problematiku vězněných žen a o specializovaný oddíl určený právě pro matky s dětmi. Aktuálně je ve světelské věznici umístěno sedm matek s celkem osmi dětmi.

Generální ředitel Vězeňské služby ČR genmjr. Simon Michailidis a ředitelka Věznice Světlá nad Sázavou představili vládní zmocněnkyni věznici nejprve prostřednictvím prezentace, poté během několikahodinové prohlídky prošli společně všechny stěžejní prostory.

Prohlídku poté ukončili v nové ubytovně, která byla otevřena letos v dubnu a rozšířila zdejší ubytovací kapacitu o dalších 182 míst. Nová ubytovna splňuje evropské standardy vězeňství, kdy jsou ubytovací prostory koncipovány do menších skupin po 2 až 4 osobách. Ubytovna je vzhledem k ostatním objektům v areálu věznice zcela autonomní. Je zde kompletní logistické zázemí se stravovacím provozem, zdravotnické středisko, velké návštěvní centrum, či vycházkové prostory, které se nacházejí ve třetím patře. Specifikem jsou moderní technologie pro další využívání dešťových vod, nebo získávání energie ze solárních panelů.  

Mgr. Klára Šimáčková Laurenčíková je novou vládní zmocněnkyní od 11. května 2022. Ve funkci vystřídala Helenu Válkovou, která skončila na vlastní žádost 31. ledna 2022.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.