Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 1. června (VS ČR) – Věznice Světlá nad Sázavou vybudovala nové zázemí pro návštěvy s dětmi v podobě herního koutku a venkovního hřiště a zřídila specializovaný oddíl pro výkon trestu matek nezletilých dětí ve věku do jednoho roku. Dnes je slavnostně otevřeli ministryně spravedlnosti Marie Benešová, generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal a ředitelka věznice Monika Myšičková.

Zaměstnanci jediné ryze ženské věznice se dlouhodobě zaměřují na děti vězněných žen.  Právě děti jsou často označovány jako sekundární oběti trestných činů, když na nějaký čas přichází o blízkou osobu. Snahou je vybudovat ve věznici takové prostředí, aby se děti, i přes bezpečnostní opatření, cítily při návštěvě své maminky relativně dobře. Rodiny s dětmi tak nově využijí prostorný dětský koutek a díky přispění organizace Volonté Czech se pro ně podařilo vystavět i venkovní hřiště s prolézačkami, houpačkou a pískovištěm. Podle ředitelky věznice oboje výrazně zlepší podmínky návštěv. „Jsem ráda, že se nám tímto projektem daří naplňovat především jeden konkrétní cíl, a to přispět k řádnému rozvoji vztahu mezi dítětem a odsouzenou matkou. Navíc můžeme motivovat matky ve výkonu trestu k co nejzdárnějšímu návratu do běžného života,“ uvedla ministryně spravedlnosti.

Vznik nového specializovaného oddílu souvisí se změnou v legislativě týkající se odsouzených žen těhotných a pečujících o dítě do jeho jednoho roku věku. Před touto změnou soud všem ženám v souvislosti s jejich těhotenstvím a péčí o dítě automaticky přerušoval či odkládal výkon trestu odnětí svobody do doby, dokud dítě nedovršilo jednoho roku věku. To u žen, které jsou odsouzeny za zvlášť závažný trestný čin, neplatí od loňského října. Pokud jim soud nepřeruší či neodloží výkon trestu, budou v průběhu těhotenství umístěny zpravidla v nástupních věznicích, případně mohou být převezeny do světelské věznice a následně v období od porodu až do dovršení jednoho roku dítěte trest vykonají na zmíněném specializovaném oddílu věznice ve Světlé nad Sázavou. „Jako vystudovaný psycholog vím, jak důležitý je kontakt matky s dítětem v jeho prvních měsících života,“ konstatoval v této souvislosti generální ředitel Petr Dohnal.

Nové prostory a nezbytnost citových vazeb ocenila i poslankyně Andrea Babišová: „Kdy jindy, než právě při příležitosti dne svátku všech dětí, bychom měli otevírat nový oddíl určený právě pro děti. Vnímám potřebu pevné vazby matky a dětí nejen proto, že jsem sama matka, ale i jako bývalá zdravotnice.“

Vybavení oddílu je uzpůsobeno tak, aby odpovídalo veškerým potřebám malých dětí, proto nechybí postýlka, přebalovací pult či autosedačka.

raj

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X