Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 23. prosince (VS ČR) – K Vánocům patří neodmyslitelně obdarovávání svých blízkých. Mnozí odsouzení, kteří nemohou trávit svátky se svoji rodinou, se zapojili do výroby dárků potřebným. I pro ně samotné je důležité, že mohou v této době udělat někomu radost, nebo dokonce pomoci.

Například skupina odsouzených žen vykonávajících trest odnětí svobody ve Vazební věznici Praha–Ruzyně v objektu Velké Přílepy připravila sladké překvapení pro obyvatele čtyř domovů seniorů v Praze. V rámci aktivity programu zacházení Včelaření se celý rok tyto odsouzené staraly o svěřená včelstva a výsledkem jejich úsilí bylo množství vyprodukovaného medu, které teď seniorům darovaly. Radost udělaly Domovu pro seniory Chodov, Domovu pro seniory Elišky Purkyňové, Domovu pro seniory Krč a Domu u Agáty.

Nečekaný dárek dostali také děti z mateřské školy v Pardubicích. Odsouzení muži z Věznice Pardubice vyrobili ze zbytků materiálů ze zámečnické dílny fantastické pojízdné auto pro děti. S jeho velikostí (na délku skoro 2 metry a v přední části šířka 1,5 metru) a následným umístěním vyvstala Nerudovská otázka: „Kam s ním?“ A v mateřské školce Srdíčko tento velký dar velmi rádi přijali. Jelikož vozidlo pro svou objemnost neprojelo chodbou školky, do třídy zaměstnanci věznice donesli hračky od odsouzených a auto nechali na začátku chodby. Děti byly nadšené, zvlášť když zjistily, že je auto jejich a mohou se kdykoliv svézt.

Dárky ale dostávají i odsouzení. Například studenti Školského vzdělávacího zařízení ve Věznici Plzeň zopakovaly již pětiletou tradici - předávání vánočních balíčků odsouzeným, kteří studují závěrečný ročník učebního oboru. Letos bylo obdarováno celkem 30 žáků posledního ročníku učebního oboru Strojírenské práce. Jako v minulých letech odsouzení obdrželi drobný balíček za přítomnosti vedení věznice, vedení školského vzdělávacího střediska a kaplana věznice. Tyto balíčky, jejichž hlavním cílem je ještě více motivovat odsouzené ke studiu a ke své nápravě, vznikají každoročně pod záštitou Vězeňské duchovenské péče a financovány jsou Nadací ČEZ.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.