Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 9. prosince (VS ČR) - Vězeňská služba ČR se v uplynulém týdnu zúčastnila dvou online setkání Vězeňské služby Singapuru, od níž převzala projekt Běh se žlutou stužkou a jehož prostřednictvím upozorňuje na potřebu podpory osob s trestní minulostí a osvěty v oblasti jejich návratu do společnosti. Na obou slavnostních shromážděních vězeňskou službu zastupoval generální ředitel Simon Michailidis, který také převzal cenu pro zahraničního partnera projektu Žlutá stužka.

Vězeňská služba Singapuru slaví v letošním roce 75 let od svého založení. Sérii akcí konaných u této příležitosti završilo ve středu 1. prosince virtuální slavnostní shromáždění. Čestným hostem shromáždění byla prezidentka Singapuru, Halimah Yacobová, která představila sérii poštovních známek vydaných u příležitosti výročí vězeňské služby a dále převzala od Vězeňské služby Singapuru výtěžek první části sbírky na dobročinné účely. Pracovníci vězeňské služby, kteří si s odkazem na resocializační práci s odsouzenými říkají Kapitáni životů, v ní vybrali symbolických 75 tisíc singapurských dolarů (cca 1,2 mil. Kč) a ve sbírce budou dále pokračovat do příštího roku.

Druhé online setkání se singapurskou stranou se konalo ve středu 8. prosince. Cílem tohoto slavnostního shromáždění bylo předání ocenění za spolupráci a podporu singapurského projektu Žlutá stužka, jeho mottem pak „Každý jsme si vzájemně druhou šancí“. Ocenění obdržela řada jednotlivců i organizací pracujících v oblasti resocializace odsouzených. Vězeňská služba ČR získala cenu v kategorii Mezinárodní stoupenec druhých šancí. Je to velké ocenění projektu, který se v ČR společně s Probační a mediační službou ČR a neziskovou organizací Rubikon Centrum úspěšně realizuje od roku 2016.

Vězeňská služba Singapuru se stará přibližně o 10 tisíc vězňů, kteří jsou umístěni v jednom velkém společném vězeňském zařízení vybudovaném postupně v letech 2004 – 2017. Výstavba nové věznice umožnila využití nejmodernějších technologií z oblasti vězeňství a přispěla k řešení nedostatku pozemků v Singapuru, jehož celková rozloha je pouhých 728 km2. Stávající věznice, kterých bylo 14, byly zbourány a pozemky využity k developerským projektům.

Prezentační video Vězeňské služby Singapuru odkazuje i na Běh se Žlutou stužkou v ČR (5:31)

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X