Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 24. ledna (VS ČR) - Vězeňství na Slovensku je české veřejnosti známé patrně hlavně nechvalně proslulým útěkem sedmi nebezpečných vězňů z věznice Leopoldov v roce 1991, kteří při útěku zavraždili pět neozbrojených příslušníků slovenské vězeňské služby - Sboru vězeňské a justiční stráže. Tento sbor, slovensky Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) je nejbližším zahraničním partnerem VS ČR.

Fungování slovenského vězeňsví je v mnoha ohledech podobné českému vězeňství, což je dáno společným historickým vývojem. Podobně jako v Česku, i na slovensku má Sbor vězeňské a justiční stráže na starosti komplexní zajištění výkonu vězeňství, tedy včetně eskort, stravování, praní prádla, zaměstnávání odsouzených a podobně.  Slovenští kolegové disponují jednou vězeňskou nemocnicí a jedním vzdělávacím střediskem pro příslušníky. 

Sbor vězeňské a justiční stráže zajišťuje podobně jako VS ČR i ostrahu objektů soudu, státních zastupitelství apod. V roce 2022 je v plánu zahájení provozu zabezpečovací detence, zde by sbor na rozdíl od ČR měl zajišťovat pouze ostrahu objektu a bezpečnost v něm. Mezi oběma sbory je i řada dalších odlišností, například na Slovensku je naprostá většina personálu ve služebním poměru jako uniformovaní příslušníci sboru. Nárok na výsluhu jim vzniká až po 25 letech služby. Hodnosti se na Slovensku určují i podle délky služebního poměru a nikoliv pouze podle funkce jako je tomu v Česku. 

V rámci zaměstnávání odsouzených sbor provozuje např. vlastní pekárnu a zemědělskou produkci, jejíž výrobky může využít a distribuovat do dalších věznic. ZVJS dnes datuje svůj vznik do roku 1969, před několika lety si tak kolegové připomínali 50 let existence sboru. Zde se ještě sluší připomenout fotbalový turnaj vězeňských služeb zemí V4, který se u této příležitosti konal a kde Vězeňská služba České republiky obsadila první místo. 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X