Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 9. srpna (VS ČR) - Jedinečný projekt z názvem "Tlapka v dlani" zahájila Vězeňská služba ČR ve čtvrtek v tzv. Otevřené věznici v Jiřicích (věznice s ostrahou, oddělení s nízkým stupněm zabezpečení). Ve spolupráci s Probační a mediační službou ČR, spolkem Vodicí pes, z. s. a Školou pro výcvik vodicích psů vznikl pilotní projekt, spočívající v tom, že se vybraní odsouzení vbudou dočasně starat o dvě štěňata, která následně čeká kariéra vodicích psů.

Nikdo by zhruba před třemi lety nečekal, že vězeňská služba bude v roli někoho, kdo pomáhá. V současné době máme řadu projektů, v rámci nichž pomáháme v dětských domovech, nemocnicích, domovech pro seniory atd. Projekt Tlapka v dlani je dalším naším krokem v této oblasti, kdy pomáháme," řekl generální ředitel VS ČR Petr Dohnal.
Štěňata Goro a Shadow stráví v péči vězňů devět měsíců. Cílem je, aby se psi  naučili základní povely a návyky, včetně například venčení, a dále aby zvládli například cestu dopravními prostředky a podobně.
Tato forma projektu pomůže na obou stranách, pomůžeme s výchovou psů pro nevidomé na straně jedné, na straně druhé štěňata mohou mimo jiné napomoci k snadnější a kvalitnější sociální interakci mezi odsouzenými. Důležitým aspektem je i to, že vytvořením vztahu mezi psy a odsouzenými, který bude po uplynutí lhůty přerušen, neboť štěňata budou předána k dalšímu výcviku do školy pro vodící psi, zažijí odsouzení pocit ztráty někoho blízkého. To má vytvořit paralelu s pácháním trestné činnosti, kdy oni sami někomu něco odcizili, nebo někomu ublížili a oběť jejich trestných činů se musela vyrovnat se ztrátou, podobně, jako se oni budou muset nyní vyrovnat s odebráním psů.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.