Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 26. listopadu (VS ČR) - Velký dřevěný betlém s téměř čtyřiceti keramickými figurkami předali dnes zástupci Vězeňské služby ČR v čele s náměstkem generálního ředitele pro vzdělávání a odborné zacházení Simonem Michailidisem horní parlamentní komoře. Betlém, který vyrobili odsouzení z věznice Příbram, bude po celou dobu adventu a vánočních svátků umístěn přímo v hlavním jednacím sále senátu. Za senát betlém převzal jeho první místopředseda Jiří Růžička. 

Náměstek generálního ředitele pro vzdělávání a odborné zacházení Simon Michailidis při předání daru uvedl, že pro vězeňskou službu je možnost umístit betlém přímo v jednacím sále senátu velmi významná. "Vězeňství je stále tak trochu přehlíženou a málo známou oblastí, a proto jsme velmi rádi, že betlém, který vyrobili odsouzení, bude v předvánočním období, umístěn na takto čestném místě, a že ho uvidí i televizní diváci, kteří budou schůzi senátu sledovat v přímých zpravodajských přenosech."
Pro vězně jsou podle něj podobné kreativní aktivity nejen přínosné, ale jsou mezi nimi i velmi žádáné. "Vězňové si při takové tvůrčí práci osvojují spoustu důležitých návyků, učí se trpělivosti, klidu, soustředění a přesnosti," uvedl náměstek Simon Michailidis.
„V době adventu je symbolické mít možnost obdivovat na místě, kde se tvoří zákony, betlém vytvořený od těch, kteří zákony nějakým způsobem porušují, ale chtějí se vrátit do společnosti. Betlém pro nás bude inspirací nejen při nadcházejícím jednání,“ uvedl senátor Růžička.
Také příběh vzniku betlému je zajímavý. Loni v listopadu viděla senátorka Hana Žáková při své návštěvě příbramské věznice betlém vyrobený odsouzenými pro známé poutní místo Svatou horu u Příbrami. Betlém se jí velmi zalíbil a proto požádala, zda by vězeňská služba mohla pro senát vyrobit podobný betlém.
Betlém byl kompletně tvořen odsouzenými v rámci zájmových aktivit ve Věznici Příbram. Na jeho výrobě se podíleli tři odsouzení. Zhruba čtyřicetikilový betlém o velikosti 150 x 85 cm zdobí na 40 figurek, ať už lidí či zvířat. Výroba betlému trvala od března do srpna 2020.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.