Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

 

PRAHA 14. října (VS ČR) - Šedesát příslušníků a zaměstnanců Vězeňské služby ČR darovalo dnes v pražské Ústřední vojenské nemocnici krev v rámci projektu vězeňské služby Darujeme krev.  Na první skupinový odběr přijeli pracovníci pražských vazebních věznic Pankrác a Ruzyně, věznic Jiřice, Příbram, Oráčov, Vinařice a generálního ředitelství. Dvě třetiny z nich jsou prvodárci, jejichž příchod nemocnice vítají, protože jinak nemají možnost prvodárce oslovit.

Mezi zaměstnanci a příslušníky vězeňské služby jsou aktuálně stovky stálých dárců. Cílem této akce je právě přivést do odběrových center i prvodárce. Nemocnice se stále potýkají s chronickým nedostatkem krevních zásob prohlubujícím se i opatřeními přijatými v souvislosti se šířením nemoci COVID-19.

„Již dlouhodobě se zapojujeme do mnoha charitativních projektů jak v regionech, tak na celoplošné úrovni. Jsme bezpečnostní sbor, ve kterém pracuje mnoho zdravých a fyzicky zdatných lidí. Proto jsme se rozhodli, ke společnému darování krve a do tohoto projektu se zapojili kolegové z našich 33 věznic. Jsme sborem, který pomáhá v různých sférách, v současné složité době, kdy se slovo zdraví skloňuje ve všech pádech, chceme pomoci právě v této oblasti a jsem přesvědčen, že naše podpora pomůže k záchraně zdraví i životů lidí, kteří budou potřebovat krev. Děkuji všem kolegům, kteří se do této akce zapojili,“ řekl generální ředitel VS ČR Petr Dohnal, který sám krev daroval a zároveň byl mezi prvodárci.

Další společné odběry krve se uskuteční v listopadu a v prosinci v Ostravě, Hradci Králové, Brně a Plzni.

„Dnešní darování krve  příslušníků vězeňské služby jsme uvítali. Jednak proto, že mezi nimi byla řada prvodárců a můžeme tak rozšířit naši dárcovskou základnu  a  také proto, že přišli v době, kdy se jiní obávají darovat krev  kvůli koronavirové epidemii. Ocenit  je třeba i namotivováni vězeňské služby osobním příkladem jejího vedení. Všichni se mohli přesvědčit, že dárcovství krve je i v dnešní složité době  bezpečné. Věřím, že jsme se nepotkali naposledy a že většina z nich se stane našimi pravidelnými dárci,“ řekl primář Oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN Miloš Bohoněk.

Aktuálně v České republice chybí až 200 tisíc dárců krve. Vězeňská služba se proto rozhodla přispět svým dílem a v této nelehké době aktivně pomoci. Odhadem se odběrů zúčastní až 300 příslušníků a zaměstnanců Vězeňské služby ČR. Při odběru 450 ml krve, tak může vězeňská služba poskytnout až 135 litrů krve.

S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.