Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 28. června (VS ČR) - Představitelé české politické scény a další hosté se v úterý shromáždili na nádvoří Vazební věznice Praha Pankrác, aby se zúčastnili pietního aktu k uctění památky Milady Horákové, která zde byla před 73 lety po vykonstruovaném politickém procesu popravena. Pietní shromáždění se letos konalo na náhradním místě, neboť prostor někdejšího popraviště za vězeňskou nemocnicí aktuálně prochází stavební úpravou.

Věnce a smuteční květiny, které se tradičně ukládají ke kříži, který je vztyčen nad místem, kde byla šibenice, na které Horáková zemřela, se letos pokládaly v pietním sále památníku českého vězeňství v prostorách tzv. pankrácké sekyrárny.  

Horáková se aktivně zapojila do politiky a stala se členkou Československé strany lidové. Po druhé světové válce se angažovala v protikomunistickém odboji. V roce 1949 byla zatčena a obviněna ze spiknutí proti komunistickému režimu. Na politicky motivovaném procesu byla odsouzena k trestu smrti. Její soudní proces byl celosvětově odsouzen jako politicky motivovaný a nespravedlivý. Navzdory mezinárodnímu tlaku a výzvám k milosti byla Horáková popravena oběšením ve věznici Pankrác v Praze. Milada Horáková se stala symbolem oběti totalitního režimu v Československu a její památka je důležitou součástí českého národního povědomí. Byla rehabilitována až po pádu komunistického režimu v roce 1989. Její boj za spravedlnost a lidská práva je dodnes uznáván a obdivován.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X