Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 13. května (VS ČR) - Věznice ve Valdicích se pustila do velké modernizace, která zefektivní fungování energetiky věznice a sníží náklady na energie. Renovace v hodnotě 115 milionů korun se provádí za plného chodu věznice, a v souladu se všemi požadavky na zajištění bezpečnosti.

Modernizace hlavní plynové teplovodní kotelny zahrnuje výměnu kotlů a instalaci plynového tepelného čerpadla. Nová parní kotelna bude i v prádelně, která ve standardním provozu vypere kolem 600 tun prádla nejen pro Věznici Valdice, ale i pro dalších 13 věznic z východních a severních Čech. Zde bude v srpnu za minimálního přerušení provozu osazeno plynové tepelné čerpadlo a instalována nová rekuperační technologie na využití odpadního tepla z prádelny k ohřevu teplé vody využívané ve věznici.  

Vězeňská služba ČR využila k financování energeticky úsporné rekonstrukce jako jedna z prvních dotaci z OPŽP na energeticky úsporná opatření. Tuto modernizaci vnímá jako ekologicky prospěšnou, efektivní a jisté je, že výsledkem budou v dnešní době tolik žádané úspory v oblasti provozních prostředků. Součástí dodávky bude i rekonstrukce teplovodních rozvodů v délce 1400 m včetně 16 předávacích stanic v celém areálu věznice.

Projekt zahrnuje také modernizaci kotelny kulturního domu Valdice, který taktéž spadá do správy Věznice Valdice, resp. Vězeňské služby ČR. Zde probíhá modernizace od září loňského roku. Finální ukončení tohoto rozsáhlého projektu modernizace je naplánováno na konec roku 2021.

Věznice Valdice je jedna z našich největších věznic, její rozloha je cca 22 fotbalových hřišť, tedy necelých 10 ha. Nachází se v bývalém kartuziánském klášteře 4 km za Jičínem. V současné době jsou zde umísťováni odsouzení muži s delšími tresty, recidivisté a jinak nebezpeční odsouzení. Aktuální kapacita je cca 1100 vězňů v 5 ubytovnách. Celý objekt valdické věznice má ovšem dalších 100 budov – pracoviště odsouzených, kanceláře zaměstnanců, strážní věže, návštěvní místnosti, garáže aj.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X