Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 21. června (VS ČR) - Osmý ročník tradičního Běhu se žlutou stužkou se v úterý v podvečer konal v aktivním lesoparku Praha Řepy a zúčastnilo se ho na čtyři sta padesát běžců, polovinu z nich tvořili běžci Vězeňské služby České republiky, ať již její příslušníci či občanští zaměstnanci, ale také bývalí vězňové a další hosté. Zbytek závodníků běžel za další spolupracující organizace. Letošní závod, jehož je účelem je upozorňovat na problematiku zaměstnávání propuštěných vězňů, byl zaměřen na podporu žen.

Závodu se zúčastnili běžci z 24 věznic, kteří v náročném terénu řepského lesoparku a ve velmi horkém počasí běželi štafetový závod na dva či čtyři kilometry. Součástí letošního ročníku byl také doprovodný závod pro děti a další kulturní a sportovní program. Kromě toho se v českých věznicích konala od dubna série virtuálních běhů, do nichž se zapojily další tři stovky odsouzených.    

Žlutá stuha – symbol pro návrat do společnosti, symbol naděje – vychází z písně Tie a Yellow Ribbon Round the Old Oak Tree. Tuto píseň vypráví někdo, kdo „si to odkroutil“ a není si jistý, zda je doma vítán. Píše dopis své lásce s prosbou, aby uvázala žlutou stužku kolem dubu před domem, pokud ho chce zpět ve svém životě. Muž okolo domu projede autobusem, a pokud neuvidí žlutou stužku, pochopí, že není vítán a nevystoupí. Okolo starého dubu nakonec uvidí uvázaných 100 žlutých stužek jako signál, že na něj doma čekají. Pro vězně tedy žlutá stužka představuje naději, že po propuštění budou mít šanci žít dál normální život. 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X