Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 13. ledna (VS ČR, RN) - Bezmála osm stovek osob naočkují během dneška mobilní očkovací týmy Rokycanské nemocnice ve Věznici Plzeň. Z tohoto počtu je to 750 vězněných osob, zbytek tvoří příslušníci vězeňské služby a občanští zaměstnanci. Naprostá většina očkovaných získá třetí posilující dávku.

Ve Věznici Plzeň je aktuálně umístěno přes 1160 vězňů a zařízení má 550 zaměstnanců. Zaměstnanci mají možnost se očkovat v běžných očkovacích centrech. Vězni nikoli. „První fáze očkování se uskutečnila od dubna 2021, a to v několika etapách podle toho, jak se otvírala možnost očkování pro jednotlivé věkové kategorie. Nyní jsme se rozhodli posilující dávky aplikovat u zájemců z řad vězňů během jediného dne. Důvodem je mimo jiné i obava z nákazy variantou omikron,“ říká zástupce ředitele borské věznice Martin Černý.

Akce je organizačně velice náročná. Osoby odpykávající si tresty za různé delikty od kázeňských, přes majetkové, po násilné totiž musejí přicházet ke zdravotníkům v menších oddělených skupinách. „Se zástupci věznice jsme domluvení na přesném postupu. Za nemocnici jsou tu dva lékaři, dvě sestry a tři administrativní pracovníci. Budeme očkovat tak dlouho, dokud nebudeme hotovi,“ říká vedoucí sestra očkovacího týmu Ivana Škoríková.

Zaměstnanců je v plzeňské věznici naočkováno přes 80 procent, vězňů téměř 90 procent. Toto číslo dnes také vzroste. „Nově budou očkováni hlavně vězni, kteří sem před nedávnem nastoupili a zatím očkováni nejsou. Hlavním motivem je pro všechny, kteří projevili o očkování zájem, ochrana zdraví. Očkování ale některým umožní i příležitostný kontakt s vězni z jiných skupin, což bez očkování není možné. A vakcinace je žádoucí také u vězňů, kteří pracují, aby se minimalizovala rizika nákazy mimo areál věznice,“ doplňuje zástupce ředitele, podle kterého pracuje přibližně pět stovek trestanců.  

Sdílet článek

Facebook
Platforma X