Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 13. ledna (VS ČR) – V areálu Vazební věznice Praha-Pankrác byl dnes slavnostním přestřižením pásky oficiálně otevřen již třetí detenční ústav V České republice. První chovanci budou do pankrácké detence přemístěni příští týden. Do konce ledna 2022 by měla být zdejší kapacita téměř naplněna. Chod pankráckého detenčního ústavu bude zajišťovat 19 příslušníků vězeňské služby a deset pracovníků odborného zacházení ve vězeňství.

Pro chovance je připraveno 24 cel s kapacitou 28 lůžek, zázemí pro skupinové terapie, místnost pro sportovní a pohybové aktivity. V přilehlém venkovním prostoru budou chovanci moci využívat tři vycházkové dvory a venkovní posilovnu se třemi posilovacími stroji. Na jaře poté budou moci pracovat na třech záhonech venkovní zahrady.

Třípodlažní budova byla vybudovaná v letech 1890–1895. Původně sloužila jako lakovna, v posledních několika letech před rekonstrukcí byl objekt využíván nedalekou tiskárnou jako sklad. V roce 2018 bylo rozhodnuto o rekonstrukci objektu pro výkon zabezpečovací detence. Celkové náklady na rekonstrukci objektu vyšly na 47 milionů korun. Nábytek pro vybavení cel a kanceláří zaměstnanců vyráběli odsouzení z Věznice Jiřice. Pankráčtí odsouzení zase v místní kovovýrobě vyrobili mnohé bezpečnostní prvky, jako ochranné sítě apod.

Zabezpečovací detence je označována jako „nejpřísnější“ druh ochranného opat­ření. V České republice vstoupil v platnost Zákon č. 129/2008 Sb., o výkonu zabezpečovací detence 1. ledna 2009. Zabezpečovací detence je prostředkem ochrany společnosti před zvlášť nebezpečnými duševně nemocnými osobami (popř. i před osobami závislými na návykových látkách), u nichž nemůže splnit svůj účel ochranné léčení. Detenční ústavy jsou střeženy Vězeňskou službou České republiky. První detenční ústav byl otevřen v lednu roku 2009 v areálu Vazební věznice Brno. V únoru roku 2013 byli umístěni první chovanci do detenčního ústavu v areálu Věznice Opava.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X