Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 5. května (VS ČR) – Navzdory přijatým opatřením, které mají zamezit šíření nakažlivých onemocnění, se dnes bez účasti veřejnosti v prostorách tzv. pankrácké sekyrárny v areálu Vazební věznice Praha Pankrác uskutečnil komorní pietní akt k uctění památky obětí nacistické okupace a zvláště těch, kteří zde byli v letech 1943 až 1945 popraveni gilotinou. Vzhledem k současné situaci, kdy je nezbytné omezovat sociální kontakty, nebylo možné uspořádat pietní akt tradičním způsobem jako v předešlých letech.

Nechtěli jsme, aby tato událost, kterou si každoročně připomínáme, a která je pro nás stále tak naléhavá a důležitá, zůstala stranou pozornosti, a proto jsme se rozhodli uspořádat pietní akt komorním způsobem bez osobní účasti zástupců ústavních činitelů, státních orgánů, orgánů veřejné samosprávy a dalších organizací, uvedl generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal. Jsme velmi rádi, že instituce a organizace zaslaly věnce a květinové dary, které jsme jejich jménem položili ke gilotině, jíž bylo za války popraveno 1075 osob.  Věříme, že příští rok budeme moci uctít památku obětí dob nesvobody a útlaku obvyklým způsobem a že se na tomto pietním místě shromáždíme všichni osobně, dodal.

Věnce a květiny k uctění památky obětí nacistické okupace zaslal například prezident republiky, předsedové obou komor parlamentu, předseda vlády, ministryně spravedlnosti, pražský primátor či starostka městské části Praha 4.          

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.