Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 20. května (VS ČR) - Dnes, 20. května je Světový den včel. Vězeňská služba včelaření dlouhodobě aktivně podporuje. Aktuálně se včely chovají ve 14 věznicích. Jsou zde velmi oblíbené včelařské kroužky, které vychovávají budoucí včelaře. Odsouzení se zde učí montování rámků s mezistěnami do úlů, nebo spolu s vychovateli zjišťují, jak odchovat matku.

Kromě práce se včelstvy se učí zpracovávat i druhotný materiál, jako je vosk. Odsouzení tak vyrábějí svíčky, figurky, v bělušické věznici letos plánují začít s výrobou mastí s obsahem propolisu.  Ve Věznici Odolov, kde odsouzení vyrábějí housle, se vosk využívá i v houslařské dílně. Samotný hotový med není určen k prodeji. Med je sladkou motivací pro odsouzené, kteří se o včelstva starají, je využíván také ve formě drobných darů či upomínkových předmětů věznice. Mnohde je med využíván v rámci kroužků vaření. Část se také využívá k opětovnému zkrmení pro včelstva.

Za nadstandardní péči Vězeňská služba ČR vděčí i Českému svazu včelařů, který věznicím s péčí o včelstva pomáhá, provádí odborná školení a hlavně poskytuje přesné informace o prevenci proti nemocem včel a případných léčivech. Projekt včelaření ve věznicích zahájila vězeňská služba v roce 2016. První včelstva byla ve Věznici Jiřice. A zatím poslední věznicí, která se do chovu včel zapojila, byla v roce 2019 Věznice Břeclav – objekt Poštorná. 

Datum Světového dne včel bylo zvoleno podle narození Antona Janši, který byl průkopníkem moderního včelařství. Anton Janša pocházel z rodiny včelařů ve Slovinsku, kde je včelařství důležitou zemědělskou činností s dlouholetou tradicí.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X