Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
PRAHA 9. října (VS ČR) - Vězeňská služba ČR zahajuje příští týden projekt bezplatného darování krve, kterého se zúčastní  příslušníci a zaměstnanci 33 věznic a vazebních věznic. Odběry se budou konat od října do prosince na různých místech a odhadem se ho zúčastní na 300 dobrovolných dárců.
Akci zahájí ve středu 14. října generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal, který bude symbolicky prvním dárcem. Následovat budou odběry krve zaměstnanců generálního ředitelství, pražských i středočeských věznic. Další společné odběry krve se uskuteční v listopadu a v prosinci v Ostravě, Hradci Králové, Brně a Plzni.
„Již dlouhodobě se zapojujeme do mnoha charitativních projektů jak v regionech, tak na celoplošné úrovni. Jsme bezpečnostní sbor, ve kterém pracuje mnoho zdravých a fyzicky zdatných lidí. Proto jsme se rozhodli, ke společnému darování krve a do tohoto projektu se zapojili kolegové z našich 33 věznic. Jsme sborem, který pomáhá v různých sférách, v současné složité době, kdy se slovo zdraví skloňuje ve všech pádech, chceme pomoci právě v této oblasti a jsem přesvědčen, že naše podpora pomůže k záchraně zdraví i životů lidí, kteří budou potřebovat krev. Děkuji všem kolegům, kteří se do této akce zapojili,“ řekl generální ředitel VS ČR Petr Dohnal.
Aktuálně v České republice chybí až 200 tisíc dárců krve. Vězeňská služba se proto rozhodla přispět svým dílem a v této nelehké době aktivně pomoci. Odhadem se odběrů zúčastní až 300 příslušníků a zaměstnanců Vězeňské služby ČR. Při odběru 450 ml krve, tak může vězeňská služba poskytnout až 135 litrů krve.
Mezi zaměstnanci a příslušníky vězeňské služby jsou aktuálně stovky stálých dárců. Cílem této akce je ale přivést do odběrových center i prvodárce. Nemocnice se stále potýkají s chronickým nedostatkem krevních zásob prohlubujícím se i opatřeními přijatými v souvislosti se šířením nemoci COVID-19.
S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.