Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 24. ledna (Volonté Czech) - V České republice žije přibližně 40 tisíc dětí zasažených trestnou činností svých rodičů. Těmto dětem i ostatním rodinným příslušníkům říkáme neviditelné oběti trestných činů. Kromě komplexní práce přímo s odsouzenými se v posledních letech stále více zaměřujeme i na rodiny našich klientů, zejména pak na jejich děti.

V situaci, kdy rodič nastoupí do výkonu trestu odnětí svobody, trpí nejvíce právě děti. Ti vzniklou situaci mnohdy nechápou, potřebují od zbytku rodiny nejen vysvětlení, ale i ujištění, že vztah a kontakt s uvězněným rodičem nekončí. Rovněž jsou často obětmi šikany ze strany svého okolí.

Projekt "Očima dítěte", který realizujeme s Generálním ředitelstvím vězeňské služby, se proto přímo zaměřuje na navázání, posilování a udržení kontaktu rodičů ve výkonu trestu s nezletilým dítětem. Ve spolupráci s režisérem Davidem Kočárem, hercem Petrem Čtvrtníčkem a Věznicí Kuřim vzniklo krátké video, které má za cíl připravit citlivou formou dítě na nově vzniklou situaci. Ukázat dítěti, že v této situaci není samo a že totožné pocity prožívají spolu s ním i jiné děti.

 Volonté Czech se dlouhodobě zaměřuje na pomoc osobám ve výkonu trestu odnětí svobody i po propuštění. Vytvořili jsme komplexní program pomoci, který kromě řešení dluhové situace klientů obsahuje vzdělávací/rekvalifikační kurzy i zajištění ubytování a práce po propuštění. Aktuálně působíme ve 32 českých věznicích s cílem, postupně snižovat vysokou míru recidivy v ČR.

Video

více na volonte.cz

Sdílet článek

Facebook
Platforma X