Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 3. června (VS ČR, Kvalikom) - Server Kvalikom usilující o kultivaci současných komunikačních praktik dnes na svých stránkách upozornil, že server Novinky.cz, který ve středu zveřejnil, že vězeňská služba označila "lajkem" tweet o bývalém poslanci Dominiku Ferim, se pravděpodobně stal obětí záměrného hoaxu. Vězeňská služba již ve středu na dotaz serveru Novinky jednoznačně uvedla, že žádný podobný tweet nijak neoznačovala a že na twitteru ani žádný její "lajk" není, a tudíž že screenshot, na který Novinky poukazovaly, je nejspíš podvržený.

"Článek serveru Novinky.cz tak zbytečně shazuje práci tiskového oddělení VS ČR. To přitom dlouhodobě se sociálními sítěmi pracuje intenzivně a velmi kvalitně. Kromě Twitteru spravuje také Facebook, Instagram a YouTube," uvedl Kvalikom ve svém dnešním prohlášení.

Údajný lajk, kterým měla vězeňská služba podle diskutérů naznačit další osud exposlance, byl ale zřejmě hoaxem, pokračují experti z Kvalikomu. Po WhatsAppu a Facebooku začal kolovat kolem poledne dne 2. 6. 2021. Odpoledne z obrázku vytvořeného zřejmě "internetovým vtipálkem" vytvořil server Novinky.cz zmíněný článek. 

"Skutečnost je ale jiná a dá se to snadno prokázat. Již v kolem 14. hodiny, kdy jsme na internetu poprvé tento obrázek zachytili, jsme díky záložce "Lajky" na twitterovém účtu @CrSluzba zjistili, že správci účtu tento snímek "neolajkovali". Nepravděpodobné je to i z toho důvodu, že zdrojový snímek zveřejnil uživatel @1624dot s pouze několika desítkami sledujících - mimochodem, účet @CrSluzba mezi nimi není, a tak by jen těžko mohl k správcům doputovat," vyplývá z analýzy Kvalikomu. 

Více zde: Kvalikom 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X