Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 27. září (VS ČR) – Model britského stíhacího letounu Supermarine Spitfire Mk IX v měřítku 1:6 předal generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal během letošní přehlídky Dny NATO jejímu spoluzakladateli Zbyňku Pavlačíkovi. Model Spitfiru Mk IX pro Zbyňka Pavlačíka vyrobili metodou 3d tisku a následné kompletace z jednotlivých dílů v rámci dílenských prací žáci denního studia vězeňského středního odborného učiliště.

Vzorem pro model bylo letadlo, na kterém létal československý pilot RAF Otto Smik. Letadlo bylo zhotoveno dle dobových fotografií a dostupné technické dokumentace. Finální kamufláž je replikou skutečného osobního zbarvení a označení pilota letadla Oty Smika, a to v době vylodění spojeneckých sil v Normandii, včetně počtu zničených nepřátelských strojů (nepřátelská letadla, rakety V1 – na levé straně trupu letadla).

Výroba modelu započala v dubnu 2019 v rámci praktické výuky v prostorách dílen ŠVS. Model se skládá s více než 250 dílů a všechny byly vytištěny na 3D tiskárně PRUSA MK2. Vnitřní prostor kabiny byl vytvořen dle fotodokumentace exponátu letadla Spitfire v muzeu v Líních. Samotný tisk na 3D tiskárně byl tím časově nejnáročnějším procesem, doba tisku některých dílů byla i 8 hodin. Celková doba tisku přibližně 400 - 500h.

Model zaujal na Dnech NATO také armádního generála, veterána druhé světové války Emila Bočka, který za války na spitfirech také létal. Vězeňská služba ČR proto pro něho chystá podobný vánoční dárek.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X