Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 22. dubna (VS ČR) - V prostorách nově otevřeného Ústavu pro výkon zabezpečovací detence ve Vazební věznici Praha-Pankrác se uskutečnil první společný odborně metodický seminář k zabezpečovací detenci. Semináře se účastnili zaměstnanci všech tří detenčních ústavů v ČR a zástupci Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, Asociace forenzních psychologů, psychiatrických nemocnic a soudně znalecké obce.

Hlavním cílem semináře byla výměna zkušeností a příkladů dobré praxe ve smyslu nastavení jednotného odborného zacházení s chovanci. V diskusi se účastníci věnovali zejména otázkám bezpečnosti při zacházení s chovanci, kapacitám pro výkon zabezpečovací detence včetně predikce naplňování ústavů, možnostem dalšího odborného vzdělávání příslušníků a zaměstnanců, poskytování lékařské péče či spolupráci se soudci a státním zástupci aj. Součástí semináře byla také prohlídka nových prostor Ústavu pro výkon zabezpečovací detence ve VVaÚpVZD Praha Pankrác.

Pamatuji si léta, kdy detence byla jen snem s hlavním cílem chránit společnost. Dnes již ústavy pro výkon zabezpečovací detence v ČR existují a bezpečnost zde musí být na prvním místě. Ústavy pro výkon zabezpečovací detence jsou nyní pro naše pacienty zdravým strašákem,“ uvedl v diskusi doc. PhDr. Jan Kožnar, CSc. z Psychiatrické nemocnice Bohnice.      

Aktuálně je v ČR umístěno do ústavů zabezpečovací detence celkem 112 chovanců a chovankyň (z toho je 101 mužů a 11 žen). Celková kapacita míst ve 3 ústavech pro výkon zabezpečovací detence v ČR je 123.   

První ústav pro výkon zabezpečovací detence byl zřízen k 1. lednu 2009 ve Vazební věznici Brno. Ústav pro výkon zabezpečovací detence ve Věznici Opava začal plnit svůj úkol v únoru 2013, kdy sem byli přemístěni první chovanci mužského pohlaví z již naplněného nástupního ústavu v Brně. V lednu 2022 byl zahájen provoz třetího ústavu ve Vazební věznici Praha Pankrác.

Zabezpečovací detence je druh ochranného opatření, které se vykonává ve zvláštních ústavech, kde jsou realizovány léčebné, psychologické, pedagogické a další programy pro zde umístěné chovance, kteří jsou nebezpeční pro společnost. Ústavy pro výkon zabezpečovací detence jsou střeženy Vězeňskou službou ČR. Výkon zabezpečovací detence upravuje Zákon č. 129/2008 Sb. o výkonu zabezpečovací detence s účinností od 1. ledna 2009.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.