Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 3. května (VS ČR) - Tradiční závod osvětového Běhu se žlutou stužkou Yellow Ribbon Run na podporu integrace lidí po výkonu trestu se poběží 21. června od 14. hodin v Aktivním lesoparku Řepy. V letošním roce Žlutá stužka upozorňuje na téma dětí vězněných rodičů. Podrobnosti k této akci představili organizátoři spolu s ministrem spravedlnosti a generálním ředitelem vězeňské služby.

Na trať v Aktivním lesoparku Řepy běžci ještě nevyběhli, přesto už se ve věznicích běhalo a běhat se ještě bude. Již dva virtuální běhy se uskutečnily ve věznicích Stráž pod Ralskem a Kuřim, do kterých se registrovalo 120 odsouzených. Průběžně se do virtuálního běhu zapojí další věznice, kde si odsouzení odběhají své kilometry.  

Do klasického závodu se mohou zájemci registrovat již od začátku dubna. Přihlášením do Běhu se žlutou stužkou přispějí na registraci běžcům s trestní minulostí v hlavním závodu. Samotný závod se potom uskuteční 21. června 2022. Letošní ročník je poprvé tematický, je věnován dětem vězněných rodičů. Pro nejmenší a juniory bude připraven dětský závod i program. Patronkou dětského Yellow Ribbon Run je moderátorka České televize Barbora Černošková. Na akci nebude chybět ani ambasador projektu a bubeník vězeňské kapely Wsedě, herec a scénárista Petr Čtvrtníček. Příběhy běžců se žlutou stužkou přibližuje doprovodný program Yellow Ribbon. Jeho součástí je výstava fotografií Jana Jirkovského s názvem „Uteč předsudkům aneb Žlutá stužka v pohybu“. Pro 7. ročník bude rozšířena o tři nové příběhy běžců s trestní minulostí. Realizátorem trati Yellow Ribbon Run je sportovec a filantrop Tomáš Slavata.

Určitě je důležité tuto akci nechápat jako marketingově zajímavý počin, ale naopak si neustále připomínat hlavní myšlenku Žluté stužky. Yellow Ribbon Run a akce, které se k tomuto projektu váží, mají všechny osvětový charakter. Jejich cílem je dát lidem s trestní minulostí a jejich rodinám ne druhou, ale další šanci na slušný život a přispět tak k prevenci kriminality, s tím související snížení recidivy a většímu bezpečí ve společnosti. A právě běh – Yellow Ribbon Run je vrcholem mnoha celoročních akcí.

Poděkování patří Vazební věznici Praha-Pankrác, která se aktivně zapojuje do organizace a doprovodného programu tradičního závodu.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X