Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha 9. prosince (VS ČR) - Generální ředitel Vězeňské služby České republiky Petr Dohnal a předseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Tomáš Machovič dnes předali šek rodině Adélky Holčákové, kterou letos v červnu postihlo úplné srdeční selhání a která se v říjnu podrobila náročné transplantaci srdce. Sbírka, kterou vyhlásily obě organizace, trvala dva měsíce a vybral se v ní téměř milión a půl korun.

„Nesmírně mě těší, že se sbírka setkala s velkým zájmem veřejnosti a že se na účtu podařilo shromáždit takovou částku,“ uvedl generální ředitel VS ČR Petr Dohnal. „Solidarita, kterou Adélčina nemoc a situace její rodiny vyvolala, mě naplnila nadějí a hrdostí, že dokážeme stát v těžkých chvílích při sobě, semknout se a navzájem si pomoci,“ dodal. Adélka byla ve Fakultní nemocnici Motol od konce června. Ihned po stanovení diagnózy byla zapsaná do seznamu čekatelů na transplantaci srdce, což byla její jediná naděje na uzdravení. Na konci července přistoupili lékaři k provizornímu řešení, kterým bylo voperování malého čerpadla přímo do Adélčina srdce. Čerpadlo zcela nahradilo funkci levé srdeční komory. Ačkoliv bylo čerpadlo voperováno přímo do srdeční komory, bylo řízeno externí kontrolní jednotkou a napájeno externími bateriemi.

Na podzim se pro Adélku podařilo najít vhodné srdce, a tak se 9. října Adélka mohla podrobit transplantaci. Náročnou operaci zvládla a hned jak přijala nové srdce, se začala rychle zotavovat. Na konci října byla propuštěna do domácího léčení. Stále ale musí absolvovat časté kontroly v nemocnici a brát množství léků, hlavně na snížení imunity. Adélka má další dva sourozence, tříletá dvojčata Vítka a Jindřišku, jež rovněž vyžadují náročnou péči. Adélčina matka pracovala řadu let na generálním ředitelství Vězeňské služby ČR jako účetní a v červenci onemocněla rakovinou, takže se musí podrobovat náročné a vyčerpávající léčbě. Před několika dny podstoupila onkologickou operaci.

Po první tři měsíce od operace, tedy do konce ledna 2020, čeká Adélku i její rodinu velmi přísný rehabilitační režim, pak ho snad bude možné poněkud zmírnit. Výtěžek sbírky rodina vyžije na nákup léků, zdravotních potřeb nutných k Adélčině rekonvalescenci a na zajištění chodu rodiny.

Srdečně děkujeme všem, kteří přispěli a pomohli! 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.