Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 12. ledna (VS ČR) – Před rokem byl otevřen první detenční ústav v Čechách a sice v areálu pankrácké věznice. První chovanci – muži sem byli umístěni ještě ten samý měsíc. Nyní je kapacita naplněna, aktuálně je v pankrácké detenci 21 chovanců. Další dva detenční ústavy jsou v moravských věznicích v Brně a Opavě. Celkem je v detenčních ústavech 116 chovanců, z toho 12 žen.

Chovanci mají k dispozici 24 cel s kapacitou 28 lůžek, zázemí pro skupinové terapie, místnost pro sportovní a pohybové aktivity. V přilehlém venkovním prostoru mohou využívat tři vycházkové dvory a venkovní posilovnu. Od jara do podzimu potom pracují na záhonech venkovní zahrady. V průběhu prvního roku fungování ústavu nebyl žádný chovanec propuštěn do ústavní léčby či na svobodu.

Chovanci ve VVaÚpVZD jsou vedeni ve třech sekcích:

Sekce A – Psychotici a mentální retardace,

sekce B – poruchy osobnosti,

sekce C – poruchy osobnosti.

Podrobný výčet aktivit s chovanci v rámci detence ve VVaÚpVZD Praha-Pankrác najdete ZDE.

Třípodlažní budova pankrácké detence byla vybudovaná v letech 1890–1895. Původně sloužila jako lakovna, v posledních několika letech před rekonstrukcí byl objekt využíván nedalekou tiskárnou jako sklad. V roce 2018 bylo rozhodnuto o rekonstrukci objektu pro výkon zabezpečovací detence.

Zabezpečovací detence je označována jako „nejpřísnější“ druh ochranného opat­ření. V České republice vstoupil v platnost Zákon č. 129/2008 Sb., o výkonu zabezpečovací detence 1. ledna 2009. Zabezpečovací detence je prostředkem ochrany společnosti před zvlášť nebezpečnými duševně nemocnými osobami (popř. i před osobami závislými na návykových látkách), u nichž nemůže splnit svůj účel ochranné léčení. Detenční ústavy jsou střeženy Vězeňskou službou České republiky. První detenční ústav byl otevřen v lednu roku 2009 v areálu Vazební věznice Brno. V únoru roku 2013 byli umístěni první chovanci do detenčního ústavu v areálu Věznice Opava.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X