Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha 14. února (VS ČR) - V souvislosti s pomocí našich záchranářů v Turecku poskytla rozhovor pro Radiožurnál psovodka Věznice Plzeň Judita Vyskočilová. Tento rozhovor byl zaměřen na kynologii v oblasti záchranářství a její úskalí v souvislosti s tragédii, kterou se nyní potýká Turecko. Sama Judita Vyskočilová pomáhala při vyhledání osob po zemětřesení v Turecku v roce 1999 a se svým psem zachránila lidský život.

"Záchranářina je můj celoživotní koníček. Moje povolání je psovod u vězeňské služby. A jako psovod u vězeňské služby jsem léta cvičila psy pro vyhledávání omamných a psychotropních látek. A vzhledem k tomu, že se potýkáme ve věznicích s problémem, kdy odsouzení zneužívají mobilních telefonů, vznikl projekt, kde se zkouší, zda a jak jsou schopni psi nalézt mobilní telefony ve věznicích. Pět psovodů nás dva roky pracovalo na vtiskávání pachů mobilních telefonů. Spolupracovali jsme s Českou zemědělskou univerzitou v Praze s oborem kynologie a podařilo se nám psy naučit vyhledávat mobily. Ale je to složitá a specifická práce. Projekt pokračuje dál," říká v rozhovoru pro Radiožurnál záchranářka a psovodka Judita Vyskočilová. V současné době slouží ve Věznici Plzeň se svým čtyřnohým parťákem Samuelem, německým ovčákem.

Judita Vyskočilová nastoupila k vězeňské službě v roce 2008 do Věznice Kynšperk nad Ohří, nyní působí druhým rokem ve Věznici Plzeň. Dříve pracovala na úseku speciální služební kynologie, zastávala i funkci rozhodčího kategorie SPD. Ve Věznici Plzeň v současnosti působí ve všestranné kynologii.

Záchranářské kynologii se aktivně věnuje od roku 1989. V roce 1998 se úspěšně zúčastnila MS záchranářů ve Finsku. V roce 1999 byla vyslána na zásah do zemětřesením postiženého Turecka.

Judita Vyskočilová je v oblasti sportovní záchranářské kynologie velice zkušená. Absolvovala vrcholové záchranářské zkoušky :

ZZP3, ZVP3, ZLP3 - dle národního zkušebního řádu,

RhFl-B, RhT-B - Vrcholové sutinové a plošné zkoušky dle řádu IRO,

1995 – MČR  1. místo družstev a 3. místo jednotlivci,

1998 - Mezinárodní mistrovství Rakouska – Titul Mistr Rakouska,

1998  MS Finsko – 11. místo v jednotlivcích a 4. v družstvech,

1998  Mezinárodní mistrovství Slovenska  - Titul Vícemistr,

2000  Mistrovství Evropy jednotlivců – 5. místo.

Odkaz na rozhovor:

https://www.mujrozhlas.cz/host-lucie-vyborne/stale-je-sance-nekoho-vyprostit-zduraznuje-kynolozka-jak-zachranarsti-psi

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X