Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 22. března (Policie ČR, VS ČR) - Drtivá část psů z chovatelské stanice jde do policejní praxe, v pondělí došlo k historicky prvnímu slavnostnímu předání fenky Bree od Policie ČR, která bude sloužit u Vězeňské služby ČR. Historie výcviku policejních psů v Prackovicích sahá až do listopadu 1953, a sloužila pro odchov německých ovčáků, dobrmanů, bíglů, bloodhoundů, labradorských retrívrů a dalších plemen.

Pro policejní práci je zásadní důkladný výběr krycího psa, jehož kvality jsou prověřeny v přímém výkonu služby. Výběr budoucích chovných fen je prováděn s ohledem na kvalitní povahové vlastnosti a zdravotní stav. Fenám je věnována značná péče, jsou pod dozorem veterinárního lékaře, je nutné zajistit odpovídající podmínky pro budoucí chov. V naší chovatelské stanici se štěňátkům dostává individuálního a láskyplného přístupu.

„I když je v současné době tendence psy trénovat od raného věku, já jsem zastánce toho, aby měl pes čas na dětství. V chovatelské stanici se štěně nejdříve učí od své mámy, poté se socializuje a vychovává. Výchova je systematická a metodicky řízená činnost zaměřená na rozvíjení povahových vlastností. V 8 týdnech věku jsou štěňata odebrána od fen. Některá krajská ředitelství upřednostňují odběr štěněte již v tomto věku. V případě, že kraj vznese konkrétní požadavek, připravujeme zvíře na podmínky, které ho v konkrétním výkonu čekají. Až poté, kolem 12. měsíce čeká mladého psa spolu s psovodem kurz v konkrétním výcvikovém středisku a dle jeho povahy se určí jeho další upotřebitelnost. Je to nejnáročnější období v životě psa – když vím, že je pes ostřejší či hektický, nemůžu ho dát na specializaci vyhledávání výbušnin, zde potřebujeme psa klidného, který dokáže pracovat s rozvahou,“ poznamenává mjr. Radek Fuksa, vedoucí CHS v Prackovicích nad Labem.

Chod stanice v současné době zajišťuje přibližně patnáct policistů a zaměstnanců, mezi nimiž jsou nejen chovatelé, ale například i veterinářka. Dvě desítky chovných služebních fen zde odchovávají okolo 100 policejních štěňat ročně. Všechna štěňata, která se narodí v této chovatelské stanici, mají za svým jménem uveden název CHS „od Policie České republiky“, která je jedinou svého druhu v republice!

(Foto Policie ČR a VS ČR) 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X