Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 30. listopadu (VS ČR) - Do jiřické věznice přivezli z brněnské Školy pro vodicí psy dvě dvouměsíční fenky zlatého retrívra – CiniMini a Crazy, o které se budou příštího tři čtvrtě roku starat čtyři odsouzení muži z otevřené věznice. Naučí je základní povely i chování mezi lidmi. Poté půjdou na speciální výcvik a v budoucnu budou pomáhat slabozrakým a nevidomým lidem.

 Stejně tak, jako dvě labradorky, které naopak ve stejný den tuto věznici opustily. Chutney a Cheron jsou dnes roční labradorky, které mají již základní výcvik v Jiřicích za sebou. Se svými cvičiteli chodily i do společnosti, dokonce vyrazily do Prahy, kde se učily například vystupovat z vlaku nebo nastupovat do tramvaje, metra, či jezdit po eskalátorech. I takové znalosti budou jako vodicí psi v budoucnu potřebovat. V rámci projektu Tlapka v dlani se v jiřické otevřené věznici vystřídalo již šest dvojic psů. Odsouzení, kteří mají jejich základní výcvik na starost, ale zároveň jezdí mimo areál věznice do práce a také oni se učí získat návyky, které jim umožní lépe se přizpůsobit běžnému životu po návratu z výkonu trestu. Výchova mladých psů je tak vlastně součástí terapie odsouzených mužů. Přicházející CiniMini a Crazy jsou v rámci šestého běhu jedenáctým a dvanáctým štěnětem, ze kterého bude v budoucnu nepostradatelný parťák pro zrakově handicapované osoby.

Projekt Tlapka v dlani pochází z USA, v Evropě je unikátem. Jiřická věznice je první v Česku, která projekt v roce 2019 odstartovala a od té doby v něm úspěšně pokračuje.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X