Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 17. září (VS ČR) - Minulý týden zavítali do České republiky ředitelé čtyř saských věznic v rámci pokračování projektu česko-saské přeshraniční spolupráce.

Návštěva navázala na úspěšnou hospitaci ředitelů čtyř českých věznic v Sasku na konci letošního června. Hosty ze Saska v úvodu přivítal náměstek ministryně spravedlnosti Jeroným Tejc a náměstek generálního ředitele vězeňské služby Roman Záhorský. S fungováním vězeňské služby Sasy nejdříve teoreticky seznámili odborníci na konkrétní oblasti. Praktické fungování vězeňského systému viděli saští ředitelé během exkurzí v samotných partnerských věznicích. V závěru jednání si ředitelé domluvili další postup při realizaci vzájemných workshopů pro své zaměstnance. 

Zájem na oboustranné výměně zkušeností panuje zejména v oblasti odborného zacházení s vězni. Sasové v Česku ocenili např. systém specializovaných oddělení, konkrétně například tzv. bezdrogové zóny. V česku zaujalo hosty také zajištění bezpečnosti věznic, které se od saského systému odlišuje.

Cílem projektu česko-saské přeshraniční spolupráce je výměna zkušeností z oblasti trestní justice v přeshraničním regionu  (v rámci Programu spolupráce Česká republika - Svobodný stát Sasko 2014 -2020) a navázání dlouhodobé spolupráce mezi jednotlivými zapojenými institucemi. Projekt je financován z prostředků Evropské Unie, dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj je ve výši 3 425 450 Kč.

https://www.vscr.cz/media/english/news/2021/september/logo-erdf-a-programu.png

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X