Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

NOVÉ SEDLO 14. března (VS ČR) - Medaili Za statečnost udělil generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis příslušníku z Věznice Nové Sedlo, konkrétně z Věznice Drahonice, která je součástí novosedelské věznice. Vrchní inspektor strážní služby Martin Mencl minulý měsíc poskytl první pomoc ženě, která se dusila.

Byl jediný, který paní přispěchal na pomoc a tímto svým jednáním pomohl při záchraně ženina života. Pomocí tzv. Heimlichova chvatu se mu podařilo uvolnit dýchací cesty ohrožené ženy. Tu poté Martin Mencl po příjezdu rychlé záchranné služby předal do péče lékařům již ve stabilizovaném stavu.  Žena, která byla ohrožena na životě, o tomto záslužném činu sama korespondenční cestou informovala věznici a kolegovi Menclovi vyjádřila velké díky! 

Heimlichův chvat je technika první pomoci, která slouží k uvolnění dýchacích cest ucpaných cizím předmětem. Je pojmenována po objeviteli této techniky, americkém lékaři Henrym Heimlichovi. Používá se v případě, že je postižený při vědomí a není možné cizí předmět vyjmout ručně nebo intenzivním kašláním. 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X