Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 25. února (VS ČR) – Úkolem justiční stráže je zajišťovat bezpečnost a pořádek u soudů a v dalších justičních budovách, ale příslušníci této ozbrojené složky Vězeňské služby ČR musí dost často řešit i jiné naléhavé úkoly. Nejednou se již stalo se, že přímo v prostorách soudu museli zachraňovat i lidské životy.

Loni v březnu zkolaboval v Brně návštěvník krajského soudu. Příslušník místní jednotky justiční stráže Ivo Kotrla mu jako první poskytl bezodkladnou první pomoc a až do příjezdu zdravotní záchranné služby prováděl srdeční masáž, čímž se podařilo udržet muže při životě a obnovit jeho základní životní funkce.  I po příjezdu záchranářů příslušník justiční stráže nadále pokračoval ve spolupráci s nimi, a to zejména při opětovných srdečních masážích, neboť bylo nutné s ohledem na délku resuscitace velkého úsilí všech zúčastněných osob.

S další podobnou událostí se setkal i příslušník místní jednotky justiční stráže VS ČR, při Krajském soudu v Ústí nad Labem Tomáš Kotlaba. Během výkonu služby se dozvěděl, že přímo v soudní síni zkolabovala účastnice soudního jednání. Ihned se dostavil na místo a nalezl ženu v bezvědomí ležet na zemi. Neprodleně jí poskytl první pomoc, uvolnil jí dýchací cesty a zavolal záchrannou službu. Podle pokynů dispečerky záchranné služby pokračoval v kontrole životních funkcí ženy až do příjezdu záchranářů.  

K podobným událostem příležitostně dochází i přímo ve vězeňských zařízeních. V olomoucké vazební věznici poskytl kvalifikovanou první pomoc vězni, který upadl do bezvědomí vinou zástavy krevního oběhu strážný justiční stráže Jan Stráněl. Zahájil u něho laickou kardiopulmonální resuscitaci. Podle vyjádření profesionálních záchranářů, kteří na místo později dorazili, ji provedl naprosto perfektním způsobem. Díky tomu se lékařům podařilo pacienta úspěšně resuscitovat a jeho zdravotní stav byl natolik uspokojivý, že mohl být už třetí den po záchvatu přeložen za plného vědomí do vězeňského zdravotnického zařízení. Podle vyjádření lékařů přispěl Jan Stráněl osobně tomu, že byl život postiženého nejen zachráněn, ale navíc u něho nenastaly ani žádné trvalé následky.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X