Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 28. října (VS ČR) - Prezident republiky Petr Pavel jmenoval dva ředitele věznic do hodnosti brigádního generála. Tohoto ocenění se dostalo řediteli Vazební věznice a ústavu pro výkon zabezpečovací detence Brno Dušanu Gáčovi a řediteli Věznice Stráž pod Ralskem Ladislavu Blahníkovi. Oba zahájili svoji profesní kariéru ve Vězeňské službě ČR před více než 20 lety. Kromě svěřených věznic jsou současně také regionálními řediteli pro další věznice.

Dušan Gáč zahájil svoji profesní kariéru ve Vězeňské službě ČR ve svých 19 letech a ve služebním poměru příslušníka VS ČR působí 27 let. Na počátku své kariéry sloužil ve Vazební věznici Brno jako strážný, kde se postupně vypracoval na zástupce vedoucího oddělení Vězeňské a justiční stráže. Poté jeho služební kariéra pokračovala ve Věznici Rapotice, kam nastoupil na pozici vedoucího oddělení výkonu trestu, od roku 2009 zastával funkci 1. zástupce ředitele Věznice Rapotice. Po 5 letech se však s malou mezizastávkou ve Vazební věznici Pankrác, kde vykonával funkci ředitele, vrátil zpět do VVaÚpVZD Brno, kterou od roku řídí. Od roku 2021 zastává také pozici regionálního ředitele a koordinuje tak činnost všech jedenácti moravských věznic.

Ladislav Blahník pracuje u Vězeňské služby 25 let. Začínal jako strážný justiční stráže. V průběhu svého služebního působení u VS ČR postupně kariérně postupoval až se v roce 2016 stal ředitelem Věznice ve Stráži pod Ralskem. Mimo to v současné době zastává také post regionálního ředitele. Věnuje pozornost zejména rozvoji věznice v oblasti odborného zacházení s vězněnými osobami a jejich zaměstnávání. Značnou pozornost taktéž věnuje zvyšování bezpečnosti a posilování stávajících bezpečnostních prvků. Zaměřuje se i na nové technologie a pracovní postupy v praxi, například věznice pod jeho vedením vytvořila internetový obchod umožňující zasílání balíků vězněným osobám. V průběhu své kariéry byl několikrát oceněn nejen v rámci vězeňské služby.

Ve Vězeňské službě ČR je aktuálně v činné službě v generálské hodnosti jedna žena a pět mužů.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.