Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA/BRNO 5. dubna (VS ČR, ČTK) - Rodina i široká veřejnost se v úterý v Brně rozloučily s válečným veteránem, armádním generálem Emilem Bočkem. Pohřbu s vojenskými poctami se zúčastnili přední činitelé veřejného života, ozbrojených složek a církví. Poslední žijící český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) zemřel 25. března, měsíc poté, co oslavil 100. narozeniny. Boček byl držitelem mnoha vyznamenání, blahopřejný dopis mu ke 100. narozeninám poslal i britský král Karel III.

Krátce před svou smrtí generál Boček navštívil památník českého vězeňství ve Vazební věznici Praha Pankrác a v tzv. Pankrácké sekyrárně se poklonil památce vlastenců, kteří zde byli za války popraveni gilotinou.  

Úterního smutečního aktu se zúčastnila i delegace vězeňské služby se svou čestnou jednotkou. 

Z nacisty obsazeného Československa odešel Boček v 16 letech. Zúčastnil se bojů o Francii, poté v Británii vstoupil do RAF, kde působil jako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanadě a od roku 1944 se v řadách československé 310. stíhací perutě v britském letectvu účastnil vzdušných bojů. Brzy po válce odešel do civilu, pracoval jako mechanik a soustružník. Po listopadu 1989 se dočkal opakovaného povýšení a vysokých vyznamenání. 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.