Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

CHOMUTOV 22. listopadu (PČR, VS ČR) - Podrobnosti případu transportu drog do Věznice Všehrdy prezentovali dnes na tiskové konferenci policisté Územního odboru Policie ČR Chomutov. Organizovaná skupina několika osob zajišťovala přísun různých návykových látek do Věznice Všehrdy. V případu figurují jak osoby ve výkonu trestu, tak také jejich příbuzní a známí mimo věznici.

Případ začali policisté ve spolupráci s příslušníky vězeňské služby rozplétat poté, co v dubnu jeden z odsouzených ve Věznici Všehrdy podal trestní oznámení, že měl být vydírán ze strany dalších vězňů, kteří po něm chtějí zaslat peníze na neznámý účet. Kromě toho byl koncem června jeden z odsouzených ve Věznici Všehrdy přistižen při snaze dostat na svou ubytovnu „psaníčko“ s pervitinem, které se zachytilo na plotě mezi ubytovnami.

Následnou rozsáhlou operativní činností došlo k odhalení organizované skupiny osob, která měla zajišťovat přísun omamných a psychotropních látek do věznice a poté v některých případech i distribuci těchto látek mezi odsouzené. Jednalo se o metamfetamin, marihuanu a léky Tramadol a Subutex. Jejich transfer do zařízení měli přímo z věznice organizovat tři odsouzení muži. Dva z nich pak měli zmíněné látky distribuovat mezi další odsouzené, za což si nechávali posílat peníze na bankovní účet.

Transfer drog do věznice probíhal podle předem dohodnutého plánu s využitím odloučených pracovišť, kam někteří z odsouzených jezdí vykonávat práci. Osoby mimo věznici, které jsou k odsouzeným v příbuzenském či obdobném vztahu, měly předtím podle obdržených instrukcí zmíněné látky opatřit a dodat právě na externí pracoviště. Odtud je pak měli zde zaměstnaní odsouzení na základě předchozí domluvy při návratu ze směny pronášet do věznice.

V souvislosti s případem bylo obviněno devět osob, z toho pět mužů, kteří byli ve výkonu trestu odnětí svobody a čtyři ženy, které jsou na svobodě. Nejmladším z obviněných je 23letý muž, nejstarší je 48letá žena. Sedm z obviněných (čtyři muži a tři ženy) je stíháno pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, jehož se měli dopustit jako členové organizované skupiny. S ohledem na to jim u soudu hrozí až desetileté tresty odnětí svobody. Poslední muž čelí obvinění z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za jehož spáchání mu soud v případě prokázání viny může uložit trest odnětí svobody až na pět let.

Všech osm výše zmíněných obviněných je stíháno také pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Žena, která měla spravovat bankovní účet, skrze něhož byly přijímány a odesílány platby za zprostředkovaný prodej návykových látek a provádět podle instrukcí platební transakce, byla obviněna z přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti. Této obviněné hrozí v případě odsouzení až pětiletý trest odnětí svobody. Jednoho z obviněných, jemuž před pár dny skončil výkon trestu odnětí svobody a byl propuštěn na svobodu, policisté okamžitě po propuštění zadrželi a umístili do cely. Po zahájení jeho trestního stíhání podal vyšetřovatel podnět k jeho vzetí do vazby. Na jeho základě soud rozhodl a vazbě a dotyčný je tedy znovu za mřížemi, tentokrát vazební věznice.

Informace k popsanému případu médiím poskytli ředitel Územního odboru Chomutov Radek Houška, zástupce ředitele Martin Přibyl a vedoucí 2. oddělení obecné kriminality Zdeněk Kaiser. Za Věznici Všehrdy o případu informoval její ředitel Miroslav Fous.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X