Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 22. listopadu (VS ČR) - Unikátní cestou se rozhodl jít Úřad služby kriminální policie a vyšetřování při objasňování nevyřešených případů. Připravil Kalendář nevyřešených případů, jehož několik desítek kusů už má k dispozici každá věznice. Celkem se tak kalendáře dostanou k téměř 19 000 vězňů napříč celou republikou. Každý měsíc se v kalendáři objeví dva neobjasněné případy trestné činnosti násilného charakteru, u kterých jsou popsány i detaily. Policie doufá, že odsouzení některé z případů rozpoznají nebo budou znát jiné osoby, které mají s případy nějakou spojitost.

Ředitelka odboru kontroly generálního ředitelství plk. Jitka Stloukalová říká, že Vězeňská služba ČR byla policejním prezidiem oslovena v rámci dlouhodobé vzájemné spolupráce s ÚSKPV, který se mimo jiné zabývá neobjasněnými případy trestné činnosti: „Následně bylo s naším generálním ředitelem Simonem Michailidisem dohodnuto, že bude dodáno několik set kalendářů do všech věznic a vazebních věznic. Ředitelé byli instruováni, aby byly kalendáře umístěny do prostor, kde se pohybují vězněné osoby, i do prostor, ve kterých se shromažďují příchozí osoby, jako jsou čekárny návštěv či vstupy,“  říká Stloukalová. „Budeme doufat, že i v prostředí českých věznic budou získány poznatky, které přispějí k vyřešení dosud neobjasněných případů.“

Policejní prezidium ČR se inspirovalo v zahraničí. Velmi úspěšný byl tento nápad v Nizozemí. V USA se zase vězňům každoročně rozdávají karty s neobjasněnými případy.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.