Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 4. listopadu (VS ČR) - Na čtyři desítky dobrovolných dárců se dnes v ostravské fakultní nemocnici zúčastnily druhého odběru krve, pořádaného Vězeňskou službou ČR. Tentokrát se ho zúčastnili příslušníci a občanští zaměstnanci z  Vazební věznice Ostrava a z věznic Opava, Heřmanice a Karviná.

Dva z přítomných darovali krevní plazmu. Darování krve v ostravské fakultní nemocnici podpořil také Nezávislý odborový svaz Policie České republiky. Projekt Darujeme krev zahájili v polovině října dobrovolní dárci z pražských a středočeských věznic a pokračovat se bude příští týden odběrem ve Fakulní nemonici Hradec Králové.

Aktuálně v České republice chybí až 200 tisíc dárců krve. Vězeňská služba se proto rozhodla přispět svým dílem a v této nelehké době aktivně pomoci. Odhadem se série odběrů zúčastní až 400 příslušníků a zaměstnanců Vězeňské služby ČR. Při odběru 450 ml krve tak může vězeňská služba poskytnout až 180 litrů krve.

S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.