Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 5. května (VS ČR) - Památku obětí nacistické okupace z let 1939 až 1945 i hrdinů padlých během Pražského povstání si dnes připomněli zástupci veřejného života a Vězeňské služby ČR v prostorách tak zvané pankrácké sekyrárny. Zde bylo v letech 1943-1945 popraveno gilotinou 1075 československých vlastenců. Věnce a kytice položili účastníci dnešního pietního aktu také u budovy vrchního soudu a v průjezdu Vazební věznice Praha Pankrác u pametní desky Dr. Emila Lányho, který nedaleko během pražského povstání padl.

Emil Lány se narodil v roce 1879 a padl právě 5. května roku 1945. Byl to český šlechtic a jeden z nejvýznamnějších právníků první republiky. Práva vystudoval na Karlově univerzitě. Od roku 1920 působil na ministerstvu spravedlnosti a od roku 1926 rovněž na právnické fakultě Karlovy univerzity. O dva roky později byl jmenován delegátem československé vlády v Mezinárodní komisi trestní a vězeňské a roku 1937 byl jmenován prezidentem Vrchního zemského soudu v Praze.

Za druhé světové války působil v aktivním odboji, byl ve styku s československou exilovou vládou v Londýně a v čele odbojové organizace přípravného revolučního národního výboru spolupracoval s domácí ilegální bojovou skupinou československého důstojnictva. Byl však odhalen, 24. června 1944 zatčen gestapem a umístěn do vazby na Pankráci. O necelý rok později padl právě při květnovém povstání.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X