Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha 27. června (VS ČR) – Před 72 lety byla na dvoře pankrácké věznice popravena právnička a politička Milada Horáková. Společně s dalšími třemi muži – Závišem Kalandrou, Janem Buchalem a Oldřichem Peclem – byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k trestu smrti za údajnou velezradu a špionáž. Milost pro Horákovou žádali světoznámé osobnosti, například Albert Einstein. Sama právnička požádat odmítla.

Vzpomínková akce se konala přímo v areálu pankrácké věznice. Více než 30 věnců a květinových darů před autentické místo popravy položili generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis, zástupci vedení pražských věznic na Pankráci a na Ruzyni, ale také zástupci obou komor parlamentu a další političtí činitelé. Z řad bývalých politických vězňů 50. let promluvil Leo Žídek a Štefan Novák. Milada Horáková byla jedinou popravenou ženou v politických procesech padesátých let. Rozsudky byly zrušeny v roce 1968. Všichni obžalovaní z procesu ale byli rehabilitováni až po revoluci v roce 1989.

 O den dříve se sešli lidé na pietním aktu k uctění památky obětí komunistického režimu na Ďáblickém hřbitově v Praze. Každoroční akce u pomníku na čestném pohřebišti popravených a umučených politických vězňů a příslušníků druhého a třetího odboje se zúčastnili zástupci vlády, armády, velvyslanectví některých zemí nebo bývalí političtí vězni. Řečníci zde ve svých projevech varovali před totalitními režimy. V Ďáblicích leží v hromadných hrobech kolem 200 obětí komunistického režimu. Političtí vězni byli zbavováni své identity a následně tajně pohřbíváni tak, aby se s nimi ani rodiny nemohly rozloučit a nikdo neznal místo jejich posledního odpočinku.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.