Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 3. listopadu (VS ČR) - Ve Vazební věznici Praha Pankrác se ve čtvrtek konal pietní akt k uctění památky popravených a zemřelých politických vězňů z let 1948 až 1965. Konkrétně to bylo 69 obětí totalitního režimu, jejichž ostatky byly nalezeny při archeologickém výzkumu za vězeňskou nemocnicí, kam se anonymně vysypávaly urny s popelem, a které se následně podařilo archívním bádáním identifikovat. Vězeňská služba zveřejnila letos v srpnu seznam 69 jmen a vyzvala pozůstalé, aby se přihlásili.

Čtvrtečního pietního aktu se zúčastnila řada osobností veřejného a politického života v čele s předsedou senátu Milošem Vystrčilem. Na seznamu 42 popravených a 27 zemřelých figuruje mimo jiné levicový intelektuál a historik Záviš Kalandra, který byl popraven ve vykonstruovaném procesu s političkou Miladou Horákovou. Kromě něj jsou na něm také členové odbojové skupiny bratří Mašínů Zbyněk Janata a Václav Švéda. Sestavený seznam obsahuje jediné ženské jméno – Frýdu Geigerovou z Tanvaldu, která si v pražském vězení odpykávala doživotní trest za velezradu a zemřela ve věku 56 let.  Nejmladší obětí na seznamu je Jaroslav Kysela, kterého totalitní režim oběsil v jeho osmnácti letech. Chotěbořský rodák zaplatil životem za pokus o útěk z jáchymovského lágru, kam se dostal za přípravu opuštění republiky.

Z nalezených ostatků, převážně úlomků kostí, nebylo již možné totožnost obětí jednoznačně identifikovat, a proto bylo zapotřebí archívního bádání. Takto byla nalezena  jména popravených a zemřelých politických vězňů, jejichž urny nebyly vydány rodinám, ale byly zničeny na základě rozkazu ministra vnitra z roku 1960. Totožnost obětí, jejichž ostatky byly nalezeny, tak nelze exaktně individuálně určit, pravděpodobnost skupinové identifikace je ale velmi vysoká.  

Projekt archeologického výzkumu a identifikace obětí provedl Kabinet dokumentace a historie Vězeňské služby ČR spolu s Národním archivem, Ústavem pro studium totalitních režimů a Vojenským historickým ústavem. Podrobnosti výzkumu a procesu identifikace představil při čtvrtečním pietním shromáždění vedoucí kabinetu Aleš Kýr. 

   

Sdílet článek

Facebook
Platforma X