Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 26. dubna (VS ČR) - Česká a polská vězeňská služba se v pátek sešly ve virtuálním prostředí, aby si alespoň takto on-line předaly nové zkušenosti týkající se nástrojů na vyhodnocování rizik a potřeb vězněných osob.

Impuls k tomuto setkání dala Vězeňská služba Polska, která oslovila své zahraniční kolegy s cílem dozvědět se více o jejich nástrojích pro vyhodnocování rizik a potřeb (Risk and Needs Assessment) a jejich možné implementaci v rámci polské vězeňské služby. Kromě naší vězeňské služby oslovila polská strana také vězeňské služby Kanady, Slovenska, Švýcarska nebo Texasu.

Polští kolegové v průběhu setkání sdělili předpoklady svého projektu, který se zabývá právě implementací nového nástroje hodnocení rizik a potřeb a využití osvědčených zahraničních zkušeností. Česká strana následně představila svůj systém SARPO (Souhrnná analýza rizik a potřeb), který využívá. V mezinárodním srovnání je SARPO prediktivním nástrojem poslední generace, svým způsobem ojedinělým ve střední Evropě. Vedle statických obsahuje rovněž dynamické a protektivní faktory a pracuje s responzivitou odsouzených. Za Vězeňskou službu České republiky se tohoto setkání zúčastnili ti, kteří byli přímo u zrodu systému SARPO. Hlavní psycholog VS Václav Jiřička a Michal Petras z odboru výkonu vazby a trestu, jako garant byl přítomen náměstek generálního ředitele pro vzdělávání a odborné zacházení brig. gen. Simon Michailidis. V závěru setkání, po krátké diskusi, vyjádřila polská strana zájem na další spolupráci v dané oblasti.

Více informací o nástroji SARPO můžete získat v sekci O nás > SARPO

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X