Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 8. března (VS ČR) - Ve středu 8. března zahájily svým během odsouzené ženy z ruzyňské věznice osmý ročník Yellow Ribbon Run, který podporuje integraci lidí po výkonu trestu. Právě 8. březen, tedy Mezinárodní den žen, byl pro zahájení vybrán naprosto záměrně. Letošní ročník je totiž věnovaný ženám.

Závody ve věznicích, které předchází hlavní, červnové, akci pro veřejnost, odstartovaly běžkyně z oddělení pro výkon trestu odsouzených žen v Domově sv. Karla Boromejského v Praze - Řepích, které spadá pod Vazební věznici Ruzyně. Do virtuálních běhů, kde závodí odsouzení přímo ve výkonu trestu, se zapojí také další věznice, v dubnu to bude například největší česká ženská Věznice Světlá nad Sázavou.

V rámci speciálních závodů ve věznicích podpoří odsouzené na cestě k integraci patronka dětského běhu Yellow Ribbon Run, moderátorka ČT, Barbora Černošková a ambasador projektu, herec a scénárista Petr Čtvrtníček, také sportovec, filantrop a spoluorganizátor běhu, Tomáš Slavata.

Pomoci odsouzeným ženám má za cíl také projekt Naplnění Bangkok Rules v ČR: cesta k podpoře lidských práv vězněných a propuštěných žen. Bangkocká pravidla jsou soubor 70 pravidel, přijatých OSN v roce 2010, která jsou zaměřena na zacházení s vězněnými a trestanými ženami, zejména na respektování jejich specifických potřeb.

Běžci z řad veřejnosti se mohou připojit v rámci hlavní akce s doprovodným programem a během pro děti, která je naplánována na úterý 20. června 2023 v Aktivním lesoparku Řepy, Praha 17.

REGISTRACE je možná ZDE.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X